A dziś bardzo szybka zapiekanka stąd też jej nazwa. Jest bardzo uniwersalna, nadaje się na zwykły codzienny obiad, ale można podać i na kolację. Zapiekanka jest bez dodatku tłuszczu więc i lekka, chyba że dodamy ser tłusty, ale makaron łagodzi sprawę.
- 300-350g makaronu nitki
- 200 g szynki
- 200 g żółtego sera
- 250 ml mleka
- 3 jajka
- po 1/2 łyżeczki pieprzu, soli, papryki czerwonej słodkiej i gałki muszkatołowej
[:Listonic]
Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, szynkę pokroić w cienkie paseczki, ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki razem wymieszać.
Jajka roztrzepać, mleko zagrzać i jeszcze gorące wlewać do jajek (cały czas mieszając). Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać (uwaga na sól – często szynka jest dość słona co wpływa na całą zapiekankę).
Formę do zapiekanek posmarować olejem, lekko obsypać bułą tartą, przełożyć makaron z szynką i serem, zalać przygotowaną zawiesiną.
Zapiekankę piec przez 30 minut w rozgrzanym do 190°C piekarniku.
Polecam też wypróbować przepis na Zapiekana marchewkę z groszkiem i boczkiem. Pyszna, kolorowa i zdrowa.
Smakowicie wygląda ;]
Uwielbiam zapiekanki, a najbardziej chyba lubię właśnie makaronowe:)
Prosto, szybko i pysznie :)
Smakowicie wygląda ;]
Uwielbiam zapiekanki, a najbardziej chyba lubię właśnie makaronowe:)
Kto nie lubi takich zapiekanek :) Pycha !
Prosto, szybko i pysznie :)
Kto nie lubi takich zapiekanek :) Pycha !
takie proste właśnie są najlepsze a dodam jeszcze że ta zapiekanka na zimno też nieźle smakuje
takie proste właśnie są najlepsze a dodam jeszcze że ta zapiekanka na zimno też nieźle smakuje
a ile tu potrzeba dodać makaronu ?
Gabi tak około 300 (+/- 50 g) to zależy od tego jak głodni jesteście i ile osób będzie jadło :)
a ile tu potrzeba dodać makaronu ?
Gabi tak około 300 (+/- 50 g) to zależy od tego jak głodni jesteście i ile osób będzie jadło :)