Zbliża się Dzień Babci i Dzień Dziadka, a te babeczki pasują idealnie na te święta. Gdyby babcia zastanawiała się czym wnuków ugościć już ma świetny pomysł. Chociaż ja mam jeszcze lepszy pomysł, gdyby wnuczęta zrobiły takie babeczki dla dziadków to by była jeszcze lepsza niespodzianka.
Oczywiście tartaletki możemy wypełniać dowolnym kremem budyniowym i ulubionymi owocami. A zamiast kremu można przygotować śmietanką 30% ubitą z odrobiną cukru pudru.
Składniki:
Ciasto:
– 170 g mąki
– 85 g zimnego masła
– 16 g cukru waniliowego
– 30 ml zimnej wody
– szczypta sol
Krem budyniowy:
– budyń śmietankowy
– 400 ml mleka
– 100 g masła
– 40 g cukru
Oraz:
– 2 gruszki (np. konferencje)
Przygotowanie:
Ciasto: Do mąki dodać cukier waniliowy, sól. Dodać masło i posiekać, dodać wodę i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
Schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie podzielić na sześć równych części i wykleić nimi foremkę, ciasto nakłuć widelcem.
Blaszkę włożyć do rozgrzanego do 200°C i piec przez 15 minut. Przestudzić.
Krem budyniowy: 300 ml mleko zagotować, w pozostałych 100 ml rozrobić budyń i rozpuścić cukier. Ugotować budyń a następnie schłodzić od czasu do czasu mieszając aby na wierzchu nie powstała skorupka. Masło ubić mikserem, aż uzyska jednolitą białą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Gruszki umyć, obrać przekroić na pół a następnie cieniutko pokroić w półplasterki. Spody napełnić masą budyniową a na wierzchu pokrojone plasterki gruszek (gruszkę można pokroić w kosteczkę i powtykać gęsto w masę.
Dodam jeszcze, że świetnymi propozycjami na te zbliżające się święta są uśmiechnięte ciasteczka i rogaliki, a oto właśnie przepis na Serowe ciasteczka, oraz przepis na Drożdżowe rogaliki i bułeczki. To nie jedyne propozycje, postaram się podsunąć Wam jeszcze kilka pomysłów.
Ostatnio smam robiłam cos podobnego, ale ciasto tak mi przywarło do formy, że zjadłam … bez wyciągania :) Pozdrawiam :)
te po przestygnięciu w blaszce elegancko wychodziły
Super prezent dla Babci, Dziadka i wnuczków także:)
Ostatnio smam robiłam cos podobnego, ale ciasto tak mi przywarło do formy, że zjadłam … bez wyciągania :) Pozdrawiam :)
te po przestygnięciu w blaszce elegancko wychodziły
Super prezent dla Babci, Dziadka i wnuczków także:)