Na noc sylwestrową czy imprezę karnawałową można przygotować takie właśnie rożki sylwestrowe. Są pyszne i aromatyczne. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Rożki idealnie komponują się z dipem czosnkowym.
Rożki sylwestrowe
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki typ 405
- ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Farsz:
- 150 g kiełbasy podwawelskiej
- 200 g żółtego sera
- rozmaryn
Oraz:
- papryka słodka
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, oliwę, sól i zacząć ugniatać ciasto stopniowo dodawać ciepłą wodę.
Następnie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na nieduże kwadraty.
Farsz: Kiełbasę obrać ze skóry i drobno pokroić w drobną kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kiełbasy. Na końcu farsz dodać rozmaryn i wymieszać. Na środek każdego kwadracika kłaść po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi rożków, które można przygnieść widelcem.
Rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmarować je oliwą. Piec przez 15-20 minut (aż się zarumienią) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Rożki przed podaniem można posypać słodką papryką. Podawać z dipem czosnkowym albo innym ulubionym sosem.
Jeśli szukacie innych szybkich w przygotowaniu przekąsek sylwestrowych, to polecam Wam:
- Ciasto francuskie z oregano i pomidorkami
- Paluszki francuskie z szynką
- Roladki z szynki parmeńskiej, jajka i rukoli
Lubię takie przekąski:) Pycha:)
Ściskam serdecznie:)
Bardzo fajny pomysł :) Małe zgrabne i pyszne :)
Lubię takie przekąski:) Pycha:)
Ściskam serdecznie:)
Bardzo fajny pomysł :) Małe zgrabne i pyszne :)
Pyszne wyszły, robiłam i polecam;)
Pyszne wyszły, robiłam i polecam;)
różki wyszły pyszne :) jedynie trochę ciasto było twardawe, ale przepis spoko ;) na pewno jeszcze nie raz je zrobię !
różki wyszły pyszne :) jedynie trochę ciasto było twardawe, ale przepis spoko ;) na pewno jeszcze nie raz je zrobię !