Rożki sylwestrowe

Rożki sylwestrowe

Na noc sylwestrową czy imprezę karnawałową można przygotować takie właśnie rożki sylwestrowe. Są pyszne i aromatyczne. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Rożki idealnie komponują się z dipem czosnkowym.

Rożki sylwestrowe

Rożki sylwestrowe

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki typ 405
  • ok. 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Farsz:

  • 150 g kiełbasy podwawelskiej
  • 200 g żółtego sera
  • rozmaryn

Oraz:

  • papryka słodka

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, oliwę, sól i zacząć ugniatać ciasto stopniowo dodawać ciepłą wodę.
Następnie ciasto cienko rozwałkować i pokroić na nieduże kwadraty.

Ciasto
Farsz: Kiełbasę obrać ze skóry i drobno pokroić w drobną kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kiełbasy. Na końcu farsz dodać rozmaryn i wymieszać. Na środek każdego kwadracika kłaść po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi rożków, które można przygnieść widelcem.

Przygotowane pierożki
Rożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmarować je oliwą. Piec przez 15-20 minut (aż się zarumienią) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Rożki przed podaniem można posypać słodką papryką. Podawać z dipem czosnkowym albo innym ulubionym sosem.

Jeśli szukacie innych szybkich w przygotowaniu przekąsek sylwestrowych, to polecam Wam:

  1. Ciasto francuskie z oregano i pomidorkami
  2. Paluszki francuskie z szynką
  3. Roladki z szynki parmeńskiej, jajka i rukoli

8 komentarzy

  1. Lubię takie przekąski:) Pycha:)
    Ściskam serdecznie:)

  2. Bardzo fajny pomysł :) Małe zgrabne i pyszne :)

  3. Lubię takie przekąski:) Pycha:)
    Ściskam serdecznie:)

  4. Bardzo fajny pomysł :) Małe zgrabne i pyszne :)

  5. Pyszne wyszły, robiłam i polecam;)

  6. Pyszne wyszły, robiłam i polecam;)

  7. różki wyszły pyszne :) jedynie trochę ciasto było twardawe, ale przepis spoko ;) na pewno jeszcze nie raz je zrobię !

  8. różki wyszły pyszne :) jedynie trochę ciasto było twardawe, ale przepis spoko ;) na pewno jeszcze nie raz je zrobię !

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*