Szaszłyki w marynacie z oregano

Chociaż sezon grillowy już minął, myślę, że warto troszkę powspominać. Na samą myśl o tych szaszłykach, ciepłym słonku i zapachu pieczonego mięsa i warzyw chciałabym cofnąć czas. Oj tak.
No ale cóż, pozostaje mi tylko czekać do przyszłego roku.

Szaszłyki z oregano

Składniki:
– 1 pojedyncza pierś kurczaka
– 250 g pomidorków koktajlowych
– 6 małych cebulek
– 3 długie kiełbaski do grillowania
– świeże oregano
– 4 łyżki oleju z oliwek
– czerwona ostra papryka w proszku
Oraz:
– długie patyczki do szaszłyków
[:Listonic]

Przygotowanie:
Sporą część oregano drobno posiekać, wymieszać z olejem z oliwek i ostrą papryką w proszku (tu dowolność w pikantnych przyprawach).
Pierś kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kosteczkę. Wymieszać z wcześniej przygotowanej marynacie, przykryć i odstawić na przynajmniej 30 minut.
Pomidorki opłukać, cebulki obrać i pokroić na cząstki, kiełbaski pokroić.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać w dowolnej kolejności pomidorki, cebulę, pokrojonego kurczaka i kiełbaskę.
Pozostałą marynatą posmarować całe szaszłyki.


Smażyć na rozgrzanym grillu z każdej strony i od razu podawać.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*