Zupa/Krem buraczkowa

Zupa krem z buraczkami

Szybką kremową zupę najlepiej przygotować ze świeżych warzyw z własnego ogródka, które są najlepsze, najzdrowsze i nie potrzebują dodatkowych ulepszaczy smaku. Zupę do smaku można doprawić odrobiną pieprzu czy soli. Tak przygotowaną zupę z czystym sumieniem można podać dzieciom.
Przy okazji polecam tradycyjną zupę buraczkową oraz botwinkę na upały, które są pyszne i również szybkie w wykonaniu.

Zupa/krem buraczkowa

Z Składniki:
– 2 średnie buraki
– 2 ziemniaki
– 2 marchewki
– śmietana
– koperek

[:Listonic]

Przygotowanie:
Warzywa obrać, opłukać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem ugotować w około 600 ml wody (wody wlać tyle żeby lekko przykryć warzywa).


Warzywa lekko przestudzić i zmiksować. Dodać posiekanego koperku i lekko przyprawić np. solą i pieprzem.
Rozlać do miseczek, na środku zrobić kleks z gęstej kwaśniej śmietany i udekorować koperkiem.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*