Składniki:
– 4 duże buraki
– 2 marchewki
– 5-6 dużych ziemniaków
– pierś kurczaka
– kostka rosołowa
– przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
– zielona pietruszka
– 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Buraki umyć, ugotować i przestudzić. Kurczaka opłukać, oczyścić. Marchew i ziemniaki obrać, pokroić i ugotować razem z kurczakiem dodając przyprawy i kostkę rosołową. Ugotowanego kurczaka wyjąć z wywaru, po przestudzeniu podzielić na cząstki. Przestudzone buraki zetrzeć na tarce i dodać do ugotowanych warzyw. Chwilę podgotować. W razie potrzeby doprawić.
Mąkę dokładnie wymieszać w połowie szklanki zimnej wody. Zagęścić zupę.
Przed podaniem zupy dodać cząstki kurczaka i pokrojoną zieloną pietruszką.
Hm.. Czym (w smaku) różni się zupa buraczkowa od barszczu?
Zupa buraczkowa jest z burakami, ziemniakami i zabielana a barszcz jest klarowny i czysty, podawany np. z uszkami albo pierożkami a co do smaku to barszcz jest bardziej pikantny, ma bardziej wyostrzony smak. Ja znam takie różnice :)
Hm.. Czym (w smaku) różni się zupa buraczkowa od barszczu?
Zupa buraczkowa jest z burakami, ziemniakami i zabielana a barszcz jest klarowny i czysty, podawany np. z uszkami albo pierożkami a co do smaku to barszcz jest bardziej pikantny, ma bardziej wyostrzony smak. Ja znam takie różnice :)
jedna z moich ulubionych zup
o cudnym kolorze :-)
jedna z moich ulubionych zup
o cudnym kolorze :-)
CZY UGOTOWANY KURCZAK, KTÓRY NIE MA ŻADNEGO SMAKU NABIERZE GO W WYWARZE Z BURACZKÓW ?
A ZACIĄGANIE MĄKĄ PODNOSI WALORY SMAKOWE ?
Kurczak jest gotowany z przyprawami oraz kostką rosołową więc napewno nabierze smaku. Buraczki dodawane są po wyjęciu kuraka.
A mąką ma za zadanie zagęszczenie zupy, chociaż nie zawsze jest konieczne. Dla mnie ma inny smak taka zabielona zupka. :)
CZY UGOTOWANY KURCZAK, KTÓRY NIE MA ŻADNEGO SMAKU NABIERZE GO W WYWARZE Z BURACZKÓW ?
A ZACIĄGANIE MĄKĄ PODNOSI WALORY SMAKOWE ?
Kurczak jest gotowany z przyprawami oraz kostką rosołową więc napewno nabierze smaku. Buraczki dodawane są po wyjęciu kuraka.
A mąką ma za zadanie zagęszczenie zupy, chociaż nie zawsze jest konieczne. Dla mnie ma inny smak taka zabielona zupka. :)
Najlepiej dodac smietany 12% do zupki zamiast maki, a zeby zupka sie nie sciela proponuje dodac do smietany troche soli…
jesli ktos zyczy sobie aby zupa miala wyrazniejszy smak, proponuje dodac do niej kilka lyzek stolowych barszczu czerwonego w proszku firmy winiar… smak jest o niebo lepszy… duzo nadaje zupie walorow samkowych ocet winny.. dzieki niemu zupa nie traci swojego bardzo czerwonego koloru.. pozdrawiam :)
Najlepiej dodac smietany 12% do zupki zamiast maki, a zeby zupka sie nie sciela proponuje dodac do smietany troche soli…
jesli ktos zyczy sobie aby zupa miala wyrazniejszy smak, proponuje dodac do niej kilka lyzek stolowych barszczu czerwonego w proszku firmy winiar… smak jest o niebo lepszy… duzo nadaje zupie walorow samkowych ocet winny.. dzieki niemu zupa nie traci swojego bardzo czerwonego koloru.. pozdrawiam :)
po co dodawać chemię???? kostkę rosołową można zastąpić własną kompozycją ziołową….
czasami daję czasami nie, tu akurat się trafiła
po co dodawać chemię???? kostkę rosołową można zastąpić własną kompozycją ziołową….
czasami daję czasami nie, tu akurat się trafiła
też dobrze ale jak
ja to robiłam to liść laurowy
jest nieezbędny.
też dobrze ale jak
ja to robiłam to liść laurowy
jest nieezbędny.
Można dodać jeszcze puszkę pomidorów:)
Można dodać jeszcze puszkę pomidorów:)