Zawsze myślałam, że zrobienie samemu pizzy a głównie ciasta to nie lada wyczyn. Teraz wiem, że gdy się ma odpowiednie składniki na ciasto i farsz, można powiedzieć, że pizza jest już gotowa. Ciasta wystarcza na 2 średnio grube pizze.
Składniki:
Ciasto:
Szybkie i sprawdzone ciasto na pizzę podawałam w przepisie Pizza, Pizza wiejska i Pizza z tuńczykiem.
Składniki na sos:
– 1 puszka pomidorów bez skórki
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– zioła: bazylia, oregano
– sól, pieprz, ostra czerwona papryka
Składniki na farsz:
– 100 g salami w plasterkach
– ? puszki kukurydzy
– 150 g sera (np. Gouda)
Przygotowanie:
Przygotować ciasto według przepisu.
Pomidory z sosem przelać do miseczki, rozdrobnić pomidory. Dodać olej i przyprawić do smaku. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować do wybranej grubości i wysmarować przygotowanym sosem, posypać z tartym serem (pozostawić odrobinę na wierzch), poukładać salami i posypać kukurydzą i pozostałym serem.
Pizzę piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Ależ cudownie wygląda! oo chętnie skosztwałąbym kawałeczek:)
Ależ cudownie wygląda! oo chętnie skosztwałąbym kawałeczek:)