Pizza wiejska

Uwielbiam pizze, zwłaszcza za to, że można położyć na niej prawie wszystko… a może wszystko? no i będzie pysznie. Tym razem wyszło kolorowo i domowo.

Pizza wiejska

Składniki na Ciasto:
– 500 g mąki pszennej
– 42 g drożdży
– 250 ml ciepłej wody
– ½ łyżeczki soli
– ½ łyżeczki cukru
– 2 łyżki oliwy

Składniki na Sos:
– 1 puszka pomidorów krojonych w sosie ziołowym

Składniki na Farsz:
– 2-3 pętka kiełbasy
– 1 cebula
– 1/2 papryki
– 200 g żółtego sera w plastrach (np. salami)
– świeża bazylia

Przygotowanie:
Ciasto: W ciepłej wodzie rozprowadzić drożdże z cukrem i 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać, dolać oliwę i zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za twarde, wlać jeszcze trochę wody).
Odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia ciasta (10-15 minut wystarczy).
Farsz: Kiełbasę pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić.

Ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Na cieście rozsmarować pomidory z sosem ziołowym. Ułożyć plastry sera (1/2 zostawić na wierzch pizzy). Ułożyć farsz, świeże liście bazylii i resztę sera. Pizzę piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*