Wątróbka duszona

Stanowczo za rzadko korzystam z tego przepisu na wątróbki. One nie potrzebują zbyt wielu dodatków, wystarczy odrobina cebuli (czasami dodaję jabłko), troszkę wina i obiad gotowy. Polecam!

Wątróbka duszona

Składniki:
– ½ kg wątróbki wieprzowej
– 2-3 cebule
– 125 ml czerwonego wina (lub białego)
– 250 ml bulionu
– 3 łyżki jogurtu naturalnego
– 3 łyżki zielonej pietruszki
– olej
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Obrać cebulę i pokroić w dowolny sposób (np. krążki) i zrumienić na patelni. Dodać posiekaną pietruszkę, wlać wino i połowę bulionu, przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem. Dodać jogurt, podgotować aż sos nieco zgęstnieje.
Wątróbkę opłukać i pokroić w paseczki. Podsmażyć na patelni, następnie przełożyć ją do cebuli, a do tłuszczu wlać pozostałą część bulionu, podgotować i przelać do cebuli i wątróbki.  Doprawić solą i pieprzem.

 

4 komentarze

  1. Uwielbiam wątróbke..w przeciwieństwie do mojej rodzinki ;/ oj wygląda pysznie, nie jadłam chyba z 5 lat

  2. Uwielbiam wątróbke..w przeciwieństwie do mojej rodzinki ;/ oj wygląda pysznie, nie jadłam chyba z 5 lat

  3. Ja też uwielbiam wątróbkę. I natchnęłaś mnie by ją dziś upichcić :)

    Pozdrawiam :)

  4. Ja też uwielbiam wątróbkę. I natchnęłaś mnie by ją dziś upichcić :)

    Pozdrawiam :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*