Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym, to chyba najprostsze danie – po naleśnikach. Na jedno i drugie danie produkty przeważnie znajdziemy w lodówce. Zamiast musztardy można dać chrzan i obiad gotowy.

Jajka w sosie musztardowym

Składniki:
– 6 jaj
– 500 ml bulionu (użyłam rozpuszczoną kostkę rosołową)
– 1 łyżka mąki
– 2-3 łyżki smalcu lub oleju
– 3 łyżeczki musztardy (najlepiej sarepskiej)
– sól
– pieprz

Przygotowanie:
Jajka ugotować, obrać. Smalec roztopić w rondelku, dodać mąkę i szybko wymieszać. Gdy mąka zacznie się lekko przypalać pomału wlewać bulion, cały czas mieszać żeby nie powstały grudki. Dodać musztardę (albo chrzan), doprawić do smaku i wymieszać. Podgotować.
Jajka przekroić w z dłuż i zagrzać razem z sosem.

Podawać z ziemniakami.

 

6 komentarzy

  1. Ojej! Poczułam święta:) Pyszne jajeczka:)

  2. Te jajka mnie przesladuja :) I kusza niemilosiernie. Juz wiem, co jutro bede miala na obiad :))

  3. Ojej! Poczułam święta:) Pyszne jajeczka:)

  4. Te jajka mnie przesladuja :) I kusza niemilosiernie. Juz wiem, co jutro bede miala na obiad :))

  5. bardzo rzadko je robimy
    ale nieustannie nam smakują

  6. bardzo rzadko je robimy
    ale nieustannie nam smakują

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*