Ostatnio chodziła za mną rolada. Szukałam, przeglądałam i znalazłam przepis w książce od mikołaja. Tylko z tymi książkami jest tak, że jest sporo błędów w przepisach i trzeba bardzo uważać. Ale udało się i ciasto wyszło pyszne i słodkie. Cukru spokojnie można pozbyć się po 10 g z ciasta i masy.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 125 g masła
- 100 g miałkiego cukru (proponuję 90 g)
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
Masa:
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g miałkiego cukru (proponuję 90 g)
- 1 jajko
- 5 kropli aromatu migdałowego
- 5 łyżek wody
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki ciasta wymieszać, dodać mleko, jajko i masło. Wyrobić gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotować masę orzechową. Mieszać wszystkie składniki, aż stworzą jednolitą masę.
Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na prostokąt (jeden bok musi być równy z dłuższym bokiem blaszki do keksów), podsypując mąką aby ciasto nie przyklejało się do wałka i blatu. Rozprowadzić masę na cieście i zwinąć w roladę.
Ciasto ułożyć w blaszce i piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Uwagi:
– Tak jak pisałam wyżej, można użyć mniej cukru.
– Do masy orzechowej dodać całe białko a żółtko podzielić mniej więcej na pół. Przed wstawieniem ciasta do piekarnika, część żółtka rozprowadzić z 1 łyżką mleka i posmarować wierzch rolady.
Bardzo ładnie Ci ta rolada wyszła! No i smakowicie wygląda;-)
Pozdrawiam!
Idealna:)
śliczna rolada i pieknie wyglada!
mam bardzo podobny przepis w którejś z książek, zawsze mnie kusił. :]
A Twoja rolada taka idealna, równiutka!
Bardzo ładnie Ci ta rolada wyszła! No i smakowicie wygląda;-)
Pozdrawiam!
Idealna:)
no pewnie, że ta sama! zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. mam taką chęć na zrobienie tego tortu pralinowego.. i tylu rzeczy!:]
śliczna rolada i pieknie wyglada!
mam bardzo podobny przepis w którejś z książek, zawsze mnie kusił. :]
A Twoja rolada taka idealna, równiutka!
no pewnie, że ta sama! zakochałam się w niej od pierwszego wejrzenia. mam taką chęć na zrobienie tego tortu pralinowego.. i tylu rzeczy!:]