Pierogi z czereśniami

Składniki:
Ciasto:
– 2 szklanki mąki
– 1 jajko
– 1 łyżeczka oleju
– 1 łyżeczka soli
– 3/4 szklanki ciepłej wody
Oraz:
– czereśnie
– śmietana lub jogurt
– cukier waniliowy lub cukier biały

Przygotowanie:
Do mąki dodać wszystkie składniki, dodając stopniowo wodę wyrobić ciasto (można użyć miksera). Ciasto powinno być miękkie i nie może przyklejać się do dłoni.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na cienkie placki. Kubkiem wycinać kółka.
Czereśnie umyć, dokładnie osuszyć i wydrylować.
Na środek ciasta układać po 1 czereśni (2 jeżeli są mniejsze), składać na pół i dokładnie zlepiać brzegi.
Pierogi gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie przez około 3 – 5 minut, od czasu do czasu delikatnie zamieszać żeby się nie posklejały.

Pierogi podawać na ciepło ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym (lub zwykłym).

pierogi-z-czeresniami

2 komentarze

  1. witam serdecznie:) w odpowiedzi na Twoje pytanie na moim blogu – z tego co wiem to Tomek z durszlaka jest teraz na wakacjach. Moja rada jest taka – możesz publikować przepisy i oznaczać je logiem akcji a potem tylko dodasz je na durszlaku :) W podsumowaniu akcji na pewno je uwzględnię :))) pozdrawiam ciepło :)

  2. witam serdecznie:) w odpowiedzi na Twoje pytanie na moim blogu – z tego co wiem to Tomek z durszlaka jest teraz na wakacjach. Moja rada jest taka – możesz publikować przepisy i oznaczać je logiem akcji a potem tylko dodasz je na durszlaku :) W podsumowaniu akcji na pewno je uwzględnię :))) pozdrawiam ciepło :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*