Kotlety z kaszy jęczmiennej

Składniki:

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2-3 duże pieczarki
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Kaszę ugotować według przepisu, ostudzić. Jajka ugotować, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Do kaszy dodać jajka, pieczarki i cebulę. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Jeżeli masa będzie za luźna dodać troszkę bułki tartej lub mąki krupczatki.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

Podawać z sosem pieczarkowym (grzybowym) i surówką na przykład z marchewki i selera.

Sos pieczarkowy:

2-3 pieczarki oczyścić, pokroić w paseczki i lekko podsmażyć w rondelku, wlać około 1/2 l wody, wrzucić kostkę rosołową grzybową. Zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Doprawić wg uznania.

kotlety-z-kaszy-jeczmiennej

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*