Pyszne ciasto ze śliwkami, słodkie a zarazek kwaskowate, to ten wspaniały smak śliwek.
Składniki:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki krupczatki
– 1 żółtko
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 1/2 kostki margaryny
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżki cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
– 2-3 łyżki mąki
– 2-3 łyżki masła
– 2-3 łyżki cukru
Oraz:
– ulubione śliwki
Przygotowanie:
Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować.
Ciasto: Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno blachy wyłożyć ciasto. Ułożyć gęsto śliwki skórką do dołu.
Kruszonka: Z masła, mąki i cukru wyrobić kruszonkę. Posypać śliwki ułożone na blasze.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180?C przez 40-45 minut.
Bardzo dobre i proste w wykonaniu. Słodkie, ale właśnie takie lubię :)
Polecam, bo jeśli mężczyzna sobie z tym radzi, to nie jest aż tak skomplikowane :)