Kluski leniwe

Składniki:
– 250 g mąki krupczatki
– 250 g twarogu półtłustego
– 1 jajko
– szczypta soli

Przygotowanie:
Twaróg przetrzeć przepuścić przez maszynkę lub sitko. Dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Jeżeli masa będzie się kleić, dodać troszkę mąki.
Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć, nożem odkrajać kawałki (lekko na ukos). W dużym garnku zagotować posoloną wodę, kluski wrzucać na wrzątek, gotować chwilę po wypłynięcia klusek.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową lub przelać na sitko tak aby woda odciekła.

Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym lub z bułką tartą uprażoną na maśle.

kluski-leniwe

4 komentarze

  1. zrobiłam ściśle wg przepisu. wyszły twarde na maksa. w ogóle nie przypominają leniwych. przepis okropny.

  2. dla szukających znalazłam inny przepis, który mówi że na 250 g sera daje się 50 g mąki.

  3. zrobiłam ściśle wg przepisu. wyszły twarde na maksa. w ogóle nie przypominają leniwych. przepis okropny.

  4. dla szukających znalazłam inny przepis, który mówi że na 250 g sera daje się 50 g mąki.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*