Spagetti po bolońsku

Spagetti po bolońsku

Ostatnimi czasy spaghetti króluje u mnie dość często. Dość często eksperymentowałam, ale ta wersja chyba jest najlepsza. Oczywiście, mięso drobiowe można zastąpić mięsem wieprzowym albo mieszanym. Polecam i smacznego!

Spagetti po bolońsku

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
  • ok. 350 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów w zalewie z ziołami
  • 1 cebula
  • 4 pieczarki
  • olej
  • ok. 100 g startego sera (parmezanu)
  • sól, pieprz, tymianek, oregano

Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki umyć obrać, zetrzeć na tarce i dodać do cebuli. Włożyć mięso. Chwilę razem smażyć. Dodać pomidory wraz z zalewą. Dalej dusić ok. 20 minut, aż sos nieco się zagęści. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami (jeżeli sos wyszedł za gęsty dolej wody i dodaj łyżkę przecieru pomidorowego).
Makaron ugotować w osolonym wrzątku (po dodaniu łyżki oleju, makaron nie będzie się kleił), odcedzić. Wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać serem.