Mleczny blok z pistacjami

Mleczny blok z pistacjami

Co tu dużo pisać – mleczny blok z pistacjami chyba wszyscy znają? Pamiętam, jak w dzieciństwie wyjadałam łyżką mleko w proszku :) Jeśli lubicie te smaki, a jednak nie znacie tego deseru, poniżej znajdziecie prosty przepis na przygotowanie tego słodkiego smakołyku. Smacznego!

Mleczny blok z pistacjami

Mleczny blok z pistacjami

Składniki:

  • 300 g mleka w proszku 26%
  • 150 g masła
  • 150 szklanka wody
  • 130 szklanka cukru
  • ziarna z połowy laski wanilii
  • 1/2 szklanka pokruszonych herbatników
  • 1/2 szklanka pistacji
  • 1/2 szklanki żurawiny

Blok z mleka w proszku

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, ziarenka z połowy wanilii oraz masło. Całość zagotuj, odstaw na chwilkę, aby lekko płyn lekko ostygł. Następnie, cały czas mieszając dodawaj partiami mleko w proszku. Gdy masa będzie będzie jednolita, dodaj herbatniki, pistacje oraz żurawinę. Całość delikatnie wymieszaj.
Okrągłą albo prostokątną foremkę wyłóż folią spożywczą, następnie przelej do niej mleczną masę. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po całkowitym zastygły blok pokrój w plasterki.

Mleczny blok z żurawiną

  • gin

    Wiesz, że nigdy takiego nie jadłam…? Ale jestem pewna, że by mi zasmakował :)

  • Evi

    Przepysznie wygląda. Świetna alternatywa dla tradycyjnego bloku czekoladowego.

  • Najsmaczniejsze

    Dziękuję :)

  • Najsmaczniejsze

    Jeśli lubisz mleko w proszku, to z pewnością tak :) Ja mogę jeść łyżką na sucho ;)