Słodkie choinki z ciasta francuskiego

Słodkie choinki z ciasta francuskiego

Lubię takie spontaniczne akcje, gdzie wychodzą takie cuda :) Tym razem przygotowałam słodkie choinki z ciasta francuskiego, na poczęstunek świąteczny w klasie córki. Po szybkiej kontroli zapasów stałam przy kuchennym blacie, kilka cięć nożem i choinki gotowe. Jeszcze tylko kilka minut w piekarniku i można jeść chrupiące ciasteczka. Jestem pewna, że każdy gość, mały czy duży, będzie zadowolony z takiej małej przekąski. Smacznego!

Słodkie choinki z ciasta francuskiego

Słodkie choinki z ciasta francuskiego

Składniki (30 choinek):

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
  • grube (lub cienkie) patyki do szaszłyków
  • czekoladowe łezki
  • cukier trzcinowy

Choinki z ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwiń, następnie w z dłuż krótszego boku potnij na paski o szerokości około 1 cm. Nakłuwaj wykałaczką paski tak, aby każda kolejna warstwa była nieco krótsza. Tak przygotowane choinki ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Poukładaj na nich czekoladowe łezki i posyp cukrem trzcinwym (albo białym).

Ciasteczka piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez 12-13 minut, aż się zarumienią, a cukier zacznie się rozpuszczać.

Słodkie choinki