Domowe lody jeżynowe

Domowe lody jeżynowe

Ciepło? To świetnie, bo mam dla Was przepis na domowe lody jeżynowe, kremowe, smakowite a przede wszystkim bardzo zimne. Oczywiście jak każde lody, na które znajdziecie u mnie przepis, możecie przygotować również bez maszynki do lodów, niestety czas ich przygotowania znacznie się wydłuży, jednak smakiem nie będą się różnić – więc wart. Domowe lody jeżynowe polecam podawać bez dodatków – są smaczne, jak i z owocami, np. jeżynami, albo dodatkową kulką lodów waniliowych i kleksem bitej śmietany – coś wspaniałego :) Smacznego!

Domowe lody jeżynowe

Domowe lody jeżynowe

Składniki:

  • 300 g jeżyn
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 150 g cukru kryształu
  • 2 łyżki likieru kokosowego

Lody jeżynowe

Przygotowanie:

Do garnuszka wlej mleko, dodaj cukier i na małym ogniu podgrzewaj do momentu aż cukier się rozpuści (nie gotuj), następnie ostudź. Następnie jeżyny zmiksuj, przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się pestek, do musu dodaj likier kokosowy i odstaw. W misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę, do której wlej zimne mleko i mus jeżynowy – wszystko szybko wymieszałam. Masę wstaw do lodówki do wychłodzenia, najlepiej na całą noc (ja nie czekałam). Wychłodzony mus wlej do maszyny do lodów i dalej postępować zgodnie z jej instrukcją. Następnie lody przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na minimum 6 godzin. Po wyjęciu z zamrażalnika odczekaj 1-2 minuty i można podawać kremowe lody.

Lody jeżynowe bez jajek

  • O nie, jak można dodawać coś takiego… Dobrze, że wrzesień jest upalny, więc i sezon na lody przedłużony. Będą mi one chodzić mi po głowie, aż ich nie spróbuje… swoje jednak smaczniejsze.