Ciasto kostka alpejska

Ciasto kostka alpejska

Beza, kajmak i ciasto kakaowe, czyli rewelacyjne ciasto kostka alpejska na co dzień i na szczególne okazje. Dziś tak świętuję z okazji 7 urodziny bloga najsmaczniejsze.pl :) Pomyślicie, że ciasto jest zbyt słodkie, ale powiem Wam, że dzięki temu, że biszkopt jest kakaowy, a wierzch ciasta obsypany jest gorzką czekoladą, to wszystko mieści się w dopuszczalnej normie słodkości ;)  Smacznego!.

Ciasto kostka alpejska

Ciasto kostka alpejska

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 łyżki mąki pszennej (ok. 50 g)
  • 5 łyżek drobnego cukru (ok. 60 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao (ok. 7 g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)

Warstwa bezowa:

  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej krówka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki likieru kukułka lub kawowego
  • ok. 200 g małych bezików

Warstwa śmietanowa:

  • 200 g śmietany 30 %
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 łyżka żelatyny (niekoniecznie)

Dekoracja:

  • 50 g gorzkiej czekolady

Kostka alpejska

Przygotowanie:

Blaszkę o wymiarach około 18 cm x 28 cm (albo 20 cm x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

Biszkopt: Jajka razem z cukrem ubij na puszystą jasną piankę. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej do wcześniej przygotowanej formy. Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Następnie ostudź.

Warstwa bezowa: Masło utrzyj mikserem na puszystą białą masę, pod koniec ucierania dodaj likier kukułka (lub inny). Następnie, cały czas miksując dodawaj po łyżce masy kajmakowej. Gotową masę wymieszać z pokruszonymi bezami i wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt. Wyrównaj.

Warstwa śmietanowa: Zimną śmietanę ubij razem z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Masę śmietanową wyłóż na warstwę bezową i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj gorzką czekoladę. Wstaw do lodówki.

Ciasto z bezą

  • Mmm, do kawy idealne. Zawsze podobają mi się zdjęcia wykonywane do przepisów. One też wpływają na ocenę dania lub wypieku. Ciasto chyba kiedyś smakowałam, a przynajmniej jakieś podobne :)

  • Dla mnie to ciasto jest za słodkie ale prezentuje się efektownie:)