Rurki z kremem kokosowym

Rurki z kremem kokosowym

Rurki z kremem kokosowym wyszły pyszne i to nie tylko moja opinia ;) Są łatwe i szybkie w przygotowaniu i polecam je nie tylko w okresie karnawału. Rurki nie tracą na swoim smaku nawet dwa dni po upieczeniu – warunkiem jest przechowywanie ich w lodówce, najlepiej w szczelnym opakowaniu. Smacznego!

Rurki z kremem kokosowym

Rurki z kremem kokosowym

Składniki (porcja na 30 sztuk):

  • 2 paczki ciasta francuskiego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 1 jajko
  • 30 wiśni kandyzowanych (można z nich zrezygnować)
  • 150 wiórków kokosowych (ja miałam nasączone spirytusem, które pozostały po likierze kokosowym)

Rurki z kremem

Przygotowanie:

Ciasto francuskie delikatnie rozwiń, pokrój wzdłuż na 3 pasy, następnie pokroić na kwadraty (prostokąciki) – u mnie wyszło 5. Każdą rurkę owiń ciastem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak, aby łączenie ciasta było na spodzie. Posmaruj roztrzepanym jajkiem (albo samym żółtkiem). Rurki piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 16-18 minut – aż do zarumienienia. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika, lekko przestudzić i usuń z nich rurki. Odłóż do ostygnięcia.

Schłodzona śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj schłodzony serek mascarpone i delikatnie wymieszać mikserem. Na końcu dodać do smaku cukier puder oraz wiórki kokosowe i ponowie wymieszaj. Rurki nadziewaj do połowy kremem, następnie włóż wisienkę kandyzowaną i dopełnij kremem kokosowym.

Rurki francuskie z kokosem