Likier kokosowy a’la Malibu

Likier kokosowy a’la Malibu

Bardzo prosty przepis na likier kokosowy a’la Malibu, a ja tak długo z nim zwlekałam :) Lekki, aksamitny i mocno pachnący kokosem – polecam z kostkami zamrożonej kawy.  Jeśli chcecie przyspieszyć czas oczekiwania do minimum, to zrezygnujcie z wiórków kokosowych, a likierem będziecie mogli się delektować w dniu przygotowania :) Taki likier, to dobry trunek na spotkanie z koleżankami, a przelany do ładnej buteleczki, będzie wspaniałym prezentem. Smacznego!

Likier kokosowy a'la Malibu

Likier kokosowy a’la Malibu

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 400 ml puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 400 ml puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 250 ml spirytusu nalewkowego 60 % lub według uznania ;)

Malibu

Przygotowanie:

Do dużego, czystego słoika wsyp wiórki kokosowe, zalej spirytusem nalewkowym, wymieszaj, zakręć i odstaw na 5 do 10 dni. Codziennie wstrząśnij słoikiem.
Po upływie tego czasu wiórki odsącz, a następnie dokładnie przeciśnij przez gazę (nie wyrzucaj ich, przydadzą się do deseru). Do alkoholu wlej trzy rodzaje mleka, następnie dokładnie zmiksuj. Przelej do butelek. Wstaw do lodówki – przed podaniem dokładnie wstrząśnij.

Likier kokosowy a’la Malibu polecam również do deserów, kremów i jako dodatek do ciast.

Domowy likier kokosowy

Polecam również przepisy na inne domowe likiery i nalewki, które są gotowe od razu po przygotowaniu: