Dziś na obiad będzie zupa pomidorowa z Multicookera. Smaczna, pachnąca – idealnie kremowa. Tak, to urządzenie sprawdza się idealnie. Po wrzuceniu wszystkich warzyw oraz przypraw do misy, nastawiam odpowiedni program i już po kilkunastu minutach obiad mam gotowy :) Polecam i smacznego!
Zupa pomidorowa z Multicookera
Składniki:
- 500 g pomidorów
- 80 g cebuli
- 80 g papryki
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 30 ml oliwy z oliwek
- 10 g imbiru (korzeń)
- 600 ml woda
- do smaku: sól, czerwona papryka chilli, pieprz
Przygotowanie:
Imbir i cebulę obierz i pokrój w kostkę, pomidory umyj i pokrój w cząstki, paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i również pokrój. Następnie wszystko przełóż do misy multicookera, dodaj oliwę, koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Zamknij pokrywę urządzenia. Za pomocą przycisku “Wybór programu” ustaw program “Zupa / Soup”. Czas gotowania ustaw na 50 minut. Wciśnij przycisk “Start” i gotuj do czasu zakończenia pracy programu. Gotową zupę zmiksuj blenderem na jednolitą masę. Przypraw do smaku czerwona papryka chilli. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
Taką pyszną zupę pomidorową możesz także ugotować w tradycyjny sposób. W początkowej fazie przygotowań nic się nie zmienia. Wszystkie pokrojone warzywa przełóż wraz przyprawami i oliwą do garnka, zalej wodą . Gotuj, do miękkości warzyw. dodaj przecier pomidorowy, całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku, udekoruj śmietaną.