Ciasto ze szpinakiem

Ciasto ze szpinakiem

Ciasto ze szpinakiem, czyli ciasto na wiosnę (i nie tylko), mocno zielone, ale nie myślcie sobie, że wyczujecie liście szpinaku. Otóż nie, ciasto ma naturalny smak, dzięki temu, osoby, zwłaszcza dzieci mogą zjeść ciasto nie wiedząc co jedzą ;) Do ciasta szpinakowego idealnie pasuje lekko kwaskowy lukier. Smacznego!

Ciasto ze szpinakiem

Ciasto ze szpinakiem

Składniki (forma 12 x 22 cm):

  • 170 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100-150 g listków świeżego szpinaku
  • 110 ml oliwy z oliwek (albo oleju rzepakoweo)
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oraz:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 90 g cukru pudru
  • kolorowa posypka

Wiosenne ciasto ze szpinakiem

Przygotowanie:

Listki szpinaku opłucz i odsącz z nadmiaru wody. Przełóż do blendera, wlej oliwę i razem zmiksuj na gładką masę.
W misce zmiksuj jajka razem z cukrem na puszystą masę, dodaj esencję waniliową, sok z cytryny oraz szpinak zmiksowany razem z oliwą – całość dokładnie wymieszaj. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z solą oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj tylko do połączenia składników
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i przecz przez około 30-40 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto ostudź, wyjmij z foremki, polukruj (wymieszaj cukier puder z sokiem cytrynowym) i posyp kolorową posypką.

Ciasto szpinakowe

  • gin

    Fenomenalny jest ten kolor :) Muszę i ja takie ciacho przygotować :)

  • Majana

    Wspaniale wygląda! Muszę kiedyś je zrobić. Piękny ma kolor.
    Pozdrawiam serdecznie. :)

  • Marta

    Chce zaraz zrobić to ciasto czy można użyć mrożonego szpinaku odsączonego z wody i zmiksować z oliwą ? bo taki mam zamiar.