Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Proste danie – babka ziemniaczana z boczkiem – jeszcze do wczoraj byłam pewna, że wszyscy znają ten przepis. Jednak okazało się, że byłam w błędzie. Dlatego postanowiłam przygotować przepis na babkę, dla tych, co o niej zapomnieli, jak i dla tych, co nigdy o niej nie słyszeli :) Babkę ziemniaczaną można podać z kwaśną śmietaną posypaną szczypiorkiem, albo surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 200 g wędliny (boczek, kiełbasa)
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • majeranek
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa

Babka ziemniaczana

Przygotowanie:
Boczek i kiełbasę drobno pokrój i podsmaż na patelni, następnie dodaj obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż, aż cebula zmięknie. Odstaw do przestygnięcia. Ziemniaki obierz, opłucz, odsącz z wody i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Masę ziemniaczaną odsącz z nadmiaru wody, następnie dodaj jajka, mąkę, przyprawy i podsmażony boczek z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj – masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest to babka z kominkiem, polecam blaszkę zabezpieczyć folią aluminiową).
Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do ok. 170-180°C przez około 1,5 godziny.

Babka ziemniaczana pieczona

Babkę można upiec w formie z kominkiem, prostokątnej, formie do keksów, albo w naczyniu żaroodpornym (w tym przypadku formę polecam posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą).

Babka z ziemniakami