Tort orzechowy z musem jabłkowym

Tort orzechowy z musem jabłkowym

Kilka dni temu upiekłam mój pierwszy biszkopt orzechowy, z którego przygotowałam tort orzechowy z musem jabłkowym. Powiem Wam szczerze, że miałam obawy, czy się uda, czy nie będzie zbyt zbity, albo, co gorsza – wyjdzie zakalec. Co się okazało, moje obawy były niepotrzebne, bo biszkopt wyszedł pulchny i leciutki.

Biszkopt, to dopiero połowa sukcesu, teraz trzeba przygotować tort (ciasto). To zadanie, które muszę, a właściwie to nie muszę, tylko chcę :) wykonać wspólnie z Kasią z Wypieki z pasją, z którą postanowiłyśmy upiec wspólnie „coś słodkiego” z dodatkiem jabłek w postaci musu jabłkowego i dużą ilością orzechów. Przepis na tort orzechowy z musem jabłkowym złagodziłam masą śmietankową i karmelizowanymi orzeszkami, natomiast Kasia proponuje ciasto z konfiturą śliwkową i z orzechami polanymi karmelem. Smacznego!

Tort orzechowy z musem jabłkowym

Tort orzechowy z musem jabłkowym

Składniki (tort o średnicy 20-22 cm):
Biszkopt orzechowy:

  • dwa grube blaty biszkoptu o średnicy 20-22 cm

Masa jabłkowa:

  • 3 duże jabłka, np. antonówek (ok. 400 g)
  • 4 łyżki cukru brązowego (do smaku)
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • ulubione przyprawy (dałam cynamon, goździk, kardamon)

Masa śmietankowa:

  • 350 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny

Oraz:

  • 4 łyżki orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru brązowego

Ciasto orzechowe z jabłkami

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy upiec biszkopt (przepis na biszkopt orzechowy). Należy go ostudzić i przeciąć na dwa blaty (albo trzy). Orzechy laskowe rozdrobnij, przełóż je na patelnię dodaj brązowy cukier i wymieszaj. Orzechy podprażaj na suchej patelni przez kilka minut, aż cukier się rozpuści i obtoczy orzeszki.

Masa jabłkowa: Jabłka umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Następnie przełóż je do miseczki, skrop sokiem z cytryny, dodaj cukier, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Zawartość miseczki przełóż na patelnie. Jabłka podsmażaj na średnim ogniu przez kilka minut, a następnie przestudź.

Przygotowanie ciasta

Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuść w odrobinie wody. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania śmietanki wlej do niej rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Formę na blaszkę wyłóż folią spożywczą, włóż jeden blat, następnie przełóż przestudzoną masę jabłkową i delikatnie wyrównaj. Na jabłka przełóż połowę masy śmietankowej, wyrównaj i przykryj drugim blatem. Przełóż pozostałą masę śmietankową, wyrównaj i wstaw do lodówki przynajmniej na jedną godzinę.
Gdy masa śmietankowa stężeje, ciasto wyjmij z formy i ułóż na talerzu. Udekoruj uprażonymi orzechami laskowymi.

Tort orzechowy