Masło ziołowe

Masło ziołowe

Masło ziołowe, to bardzo szybki i prosty sposób na przygotowanie masła do grzanek, ale i nie tylko. Takim masłem można posmarować ziemniaki, rybę albo mięso i zapiec na grillu. Na dodatek przepis można dowolnie modyfikować i dodawać tyle ziół i przypraw na ile ma się ochotę – byle wszystko w umiarze ;) Polecam i smacznego!

Masło ziołoweSkładniki:

  • 100 g masła
  • 20 g czosnku granulowanego (albo zmiażdżone 2 ząbki)
  • 21 g pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 10 g soli (niekoniecznie)
  • 10 g natki pietruszki (świeżej albo suszonej – dałam suszoną)
  • 10 g koperku (świeżego albo suszony – dałam suszony)
  • 10 g tymianku (świeżego albo suszonego – dałam suszony)

Masło ziołowe do tostów

Przygotowanie: Do miękkiego masła dodać przyprawy, następnie dodać zioła (suszone albo świeże, drobno posiekane) i wszystko dokładnie wymieszać.

Masło

Masło przełożyć do naczynia i odstawić na około 30 minut (albo przełożyć na folię spożywczą, uformować wałek, albo prostokąt i schłodzić). Przygotowanym masłem ziołowym można posmarować tosty (bułki) i upiec je w piekarniku albo na grillu. Polecam również do pieczonych ziemniaków, ryb i mięs z grilla.

Masło na kanapki

Tosty z masłem

Tosty

  • bardzo lubię takie masło albo też czosnkowe jest smaczne:) robię je w domu i też wcinam z bagietką:D:D

  • i takim tościkom nie można się oprzeć! to masełko pyszne :]