Pączki serowe

Mam dla Was świetny przepis na pączki serowe. Nie są to zwykłe, tradycyjne pączki, ale z twarogiem i są bardzo smaczne. Pączki robi się szybko, nie trzeba czekać, aż wyrosną, a okrągły kształt nabierają same, po wrzuceniu ich do gorącego oleju i nie są tłuste. Sami widzicie, że mają sporo zalet.
Pączki wystarczy posypać cukrem pudrem, albo polukrować i już są gotowe do zjedzenia. Polecam!

Pączki seroweSkładniki (około 22 sztuk):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 200-220 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (3 łyżki)
  • 50 g gęstej śmietany 18% (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Pączuszki serowe

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki na paczki. Wszystkie składniki pozostaw na minimum 30 minut (powinny mieć mniej więcej jednakową temperaturę).

Składniki na pączki

Twaróg zmiel w maszynce o drobnych oczkach, albo przepuść przez praskę. Następnie dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym, mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną, śmietanę, jajka oraz spirytus. Wyrób ciasto (możesz łyżką – ciasto jest klejące).

Składniki na pączki serowe

W miseczce przygotuj olej, posmaruj nim dłonie, a następnie z ciasta formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na blacie posmarowanym oliwą (będą łatwiej się odklejać). W garnku rozgrzej olej (używam rzepakowego), a następnie wrzucaj po kilka sztuk pączków. Smaż z obu stron na złoty kolor (tłuszcz nie może być zbyt gorący – spali skórkę pączka, a w środku będzie surowy)

Paczuszki

Usmażone pączki przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie układaj je na paterze i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Pączki z twarogiem

A tu znajdziecie przepis na pączki tradycyjne oraz sprawdzony przepis na faworki.

  • http://www.tastyy.blogspot.com magda

    takie mini pączki to chyba moje ulubione :)

  • http://www.jagadesign.com Jag

    Jejuuu, jakie pyszności! Wyglądają obłędnie, ale smakować muszą jeszcze lepiej!

  • http://www.karmel-itka.blogspot.com karmel-itka

    są piękne!
    aż mam ochotę, by już dziś był Tłusty Czartek.

  • http://www.kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.pl Kamciss

    Uwielbiam takie małe pączusie :)

  • http://bakeandtaste.blogspot.com Kaś

    robię bardzo podobne – genialne są!

  • http://majanaboxing.blox.pl Majana

    Cudeńka , a nie pączki ! :)

  • http://wypiekizpasja.blox.pl milk_chocolate84

    Ja robiłam ostatnio na waniliowym homogenizowanym, ale takie też kiedyś robiłam. Nie raz zresztą :)

  • wielcyczwartowicze

    wykorzystaliśmy serek „ulubiony” a smażone na oleju kokosowym smakują jeszcze lepiej, przepis przepyszny!

  • MARIOLLA JULLIARD

    le français que vous utilisez peut facilement porter aux erreurs…

    garde à Tous ce qui souhaiterez utiliser ces pages

    odradzam !

    Préparation:
    Préparer tous les ingrédients sur l’emballage. Tous les ingrédients, partent pour un minimum de 30 minutes (qui devrait être plus ou moins uniforme température).

  • MARIOLLA JULLIARD

    nie watpiac ze autorzy strony wiedza co publikuja w wersji francuskiej odradzam zywo z ich korzystania !

    les Français , vous ne comprenez pas grande chose de ces recettes en français , je vous conseille de ne pas les mettre en oeuvre ! le traducteur automatique n’est pas crédible
    ! gare à Vous

    cordialement

  • http://brak Sylwia

    a jak dodam do tego czekolladowe nadzienie jeszcze? raz robilam waniliowe, ale z racji ze nie kazdy lubii wanilie to zaszkodzi jak wezme czekoladę ?:)

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Sylwia, polecam spróbować na 1 pączku, czy czekolada nie zacznie wypływać.

  • Pingback: PĄCZKI SEROWE | Kuchniamaryny

  • agnieszka

    bardzo pyszne