Pączki serowe

Mam dla Was świetny przepis na pączki. Nie są to zwykłe, tradycyjne pączki, ale z twarogiem i są bardzo smaczne. Pączki robi się szybko, nie trzeba czekać, aż wyrosną, a okrągły kształt nabierają same, po wrzuceniu ich do gorącego oleju i nie są tłuste. Sami widzicie, że mają sporo zalet.
Pączki wystarczy posypać cukrem pudrem, albo polukrować i już są gotowe do zjedzenia. Polecam!

Pączki seroweSkładniki (około 22 sztuk):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 200-220 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (3 łyżki)
  • 50 g gęstej śmietany 18% (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Pączuszki serowe

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki na paczki. Wszystkie składniki pozostaw na minimum 30 minut (powinny mieć mniej więcej jednakową temperaturę).

Składniki na pączki

Twaróg zmiel w maszynce o drobnych oczkach, albo przepuść przez praskę. Następnie dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym, mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną, śmietanę, jajka oraz spirytus. Wyrób ciasto (możesz łyżką – ciasto jest klejące).

Składniki na pączki serowe

W miseczce przygotuj olej, posmaruj nim dłonie, a następnie z ciasta formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na blacie posmarowanym oliwą (będą łatwiej się odklejać). W garnku rozgrzej olej (używam rzepakowego), a następnie wrzucaj po kilka sztuk pączków. Smaż z obu stron na złoty kolor (tłuszcz nie może być zbyt gorący – spali skórkę pączka, a w środku będzie surowy)

Paczuszki

Usmażone pączki przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie układaj je na paterze i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Pączki z twarogiem

A tu znajdziecie przepis na pączki tradycyjne oraz sprawdzony przepis na faworki.



Komentarze do wpisu: “Pączki serowe

  1. wykorzystaliśmy serek „ulubiony” a smażone na oleju kokosowym smakują jeszcze lepiej, przepis przepyszny!

  2. le français que vous utilisez peut facilement porter aux erreurs…

    garde à Tous ce qui souhaiterez utiliser ces pages

    odradzam !

    Préparation:
    Préparer tous les ingrédients sur l’emballage. Tous les ingrédients, partent pour un minimum de 30 minutes (qui devrait être plus ou moins uniforme température).

  3. nie watpiac ze autorzy strony wiedza co publikuja w wersji francuskiej odradzam zywo z ich korzystania !

    les Français , vous ne comprenez pas grande chose de ces recettes en français , je vous conseille de ne pas les mettre en oeuvre ! le traducteur automatique n’est pas crédible
    ! gare à Vous

    cordialement

  4. a jak dodam do tego czekolladowe nadzienie jeszcze? raz robilam waniliowe, ale z racji ze nie kazdy lubii wanilie to zaszkodzi jak wezme czekoladę ?:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>