Pączki serowe

Pączki serowe

Mam dla Was świetny przepis na pączki serowe. Nie są to zwykłe, tradycyjne pączki, ale z twarogiem i są bardzo smaczne. Pączki robi się szybko, nie trzeba czekać, aż wyrosną, a okrągły kształt nabierają same, po wrzuceniu ich do gorącego oleju i nie są tłuste. Sami widzicie, że mają sporo zalet.
Pączki wystarczy posypać cukrem pudrem, albo polukrować i już są gotowe do zjedzenia. Polecam!

Pączki seroweSkładniki (około 22 sztuk):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 200-220 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (3 łyżki)
  • 50 g gęstej śmietany 18% (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Pączuszki serowe

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki na paczki. Wszystkie składniki pozostaw na minimum 30 minut (powinny mieć mniej więcej jednakową temperaturę).

Składniki na pączki

Twaróg zmiel w maszynce o drobnych oczkach, albo przepuść przez praskę. Następnie dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym, mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną, śmietanę, jajka oraz spirytus. Wyrób ciasto (możesz łyżką – ciasto jest klejące).

Składniki na pączki serowe

W miseczce przygotuj olej, posmaruj nim dłonie, a następnie z ciasta formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na blacie posmarowanym oliwą (będą łatwiej się odklejać). W garnku rozgrzej olej (używam rzepakowego), a następnie wrzucaj po kilka sztuk pączków. Smaż z obu stron na złoty kolor (tłuszcz nie może być zbyt gorący – spali skórkę pączka, a w środku będzie surowy)

Paczuszki

Usmażone pączki przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie układaj je na paterze i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Pączki z twarogiem

A tu znajdziecie przepis na pączki tradycyjne oraz sprawdzony przepis na faworki.