Ciasto czekoladowe z malinami i mango

Ciasto czekoladowe z malinami i mango

Uwielbiam ciasta czekoladowe. Sporo ich piekłam, a jeszcze więcej zjadłam, ale takiego jeszcze nie jadłam. Jest bardzo interesujące w smaku, wilgotne, pachnące, a najdziwniejsze jest to, że jest bez jajek.
Czasami jest tak, że mam ochotę na ciasto, a w lodówce… brak jajek. Od dziś nie jest to moim zmartwieniem – mam już swoje ciasto czekoladowe. Polecam te ciasto na każdą porę roku,.a latem koniecznie musicie upiec je z malinami.

Ciasto czekoladowe z malinami Składniki (forma 20×20 cm):

  • 230 g mąki
  • 200 g cukru
  • 225 ml gorącej wody
  • 75 g oleju
  • 25 g ciemnego kakao
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki soli
  • aromat waniliowy

Oraz:

  • mango albo melon
  • maliny albo jeżyny
  • galaretka cytrynowa (można zrezygnować)

Ciasto czekoladowe bez jajek

Przygotowanie

W gorącej wodzie rozpuścić kawę, cukier, dodać olej, ocet i kilka kropel aromatu waniliowego. Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, następnie dodać kakao.

Ciasto z kakao

Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obranego i pokrojonego melona (ok. ¼ melona) i oczyszczone maliny.

Ciasto z mango

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto przestudzić i polać tężejącą galaretką (rozpuściłam w 450 ml wody). Schłodzić.

Ciasto bez jaj