Kluski na parze

Kluski na parze

Kluski na parze, pampuchy, kluski drożdżowe, parowce – jak zwał tak zwał, bo to wszystko to samo. Pyszne kluski o delikatnym drożdżowym posmaku. Z nadzieniem truskawkowym, jagodowym, polane sosem jogurtowym albo malinowym czy roztopionym masełkiem i posypane cynamonem, można też podać jako dodatek do pikantnego gulaszu. Pełna dowolność.

pampuchy


Składniki:

– 20 g drożdży
– 400 g mąki
– 250 ml letniego mleka
– 50 g masła
– 50 g cukru
– 2 żółtka
– sól

Przygotowane:
Zrobić zaczyn z drożdży roztopionych w ciepłym mleku, dodając szczyptę soli i odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, rozczyn i roztopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta formować pączusie i ułożyć na stolnicy do wyrośnięcia.
Do dużego garnka wlać wody, przykryć ścierką (doskonale sprawdza się pielucha tetrowa) przymocować gumką recepturką lub obwiązać. Zagotować wodę i układać kluski na ściereczce, przykryć pokrywką i parować około 10 minut.
Podawać gorące polane ulubionym sosem.

Ja podawałam z jogurtem z dodatkiem cukru, z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki oraz druga wersja: roztopione masło z dodatkiem cynamonu. Pierwsza wersja zdecydowanie lepsza.