Kluski na parze

Kluski na parze, pampuchy, kluski drożdżowe, parowce – jak zwał tak zwał, bo to wszystko to samo. Pyszne kluski o delikatnym drożdżowym posmaku. Z nadzieniem truskawkowym, jagodowym, polane sosem jogurtowym albo malinowym czy roztopionym masełkiem i posypane cynamonem, można też podać jako dodatek do pikantnego gulaszu. Pełna dowolność.

pampuchy


Składniki:

– 20 g drożdży
– 400 g mąki
– 250 ml letniego mleka
– 50 g masła
– 50 g cukru
– 2 żółtka
– sól

Przygotowane:
Zrobić zaczyn z drożdży roztopionych w ciepłym mleku, dodając szczyptę soli i odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, rozczyn i roztopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta formować pączusie i ułożyć na stolnicy do wyrośnięcia.
Do dużego garnka wlać wody, przykryć ścierką (doskonale sprawdza się pielucha tetrowa) przymocować gumką recepturką lub obwiązać. Zagotować wodę i układać kluski na ściereczce, przykryć pokrywką i parować około 10 minut.
Podawać gorące polane ulubionym sosem.

Ja podawałam z jogurtem z dodatkiem cukru, z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki oraz druga wersja: roztopione masło z dodatkiem cynamonu. Pierwsza wersja zdecydowanie lepsza.

  • http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com majka

    Wygladaja znakomicie :)

    Pomysl z pielucha tetrowa swietny (wlasnie mam na stanie) :))

  • http://rozkoszsmaku.blox.pl bee-3

    Takie na słodko lubię najbardziej. Przepysznie wygladają :D

  • http://ugotujmy.blogspot.com asiejka

    nazwa „pampuchy” podoba mi się najbardziej :-)
    z cynamonem..

  • http://ilonkowo.blox.pl ilonka

    nie miałam jeszcze okazji ich robić, ba! nawet nie jadłam jeszcze takich, trzeba to nadrobić:) obie wersje przepyszne:)

  • http://podniebienie.blogspot.com/ Agnieszka

    Pysznie wyglądają! :) Takie kluski bardzo kojarzą mi się z podstawówką, tylko z nadzieniem owocowym i polane masłem.

    Ile mniej więcej klusek wychodzi z takiej porcji? Czy ściereczka jest lepsza niż metalowa wkładka do garnka?

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Agnieszko nigdy nie robiłam na metalowej blaszce, ale możesz spróbować. A wychodzi 12-16 sztuk. To zależy od wielkości i czy są z nadzieniem.

  • http://www.smakmojegodomu.blox.pl Jolanta Szyndlarewicz

    pampuchy…oj kojarzą mi się z rodzinnym domem:) u mnie zawsze jadało się na słodko, z sosem owocowym najczęściej…a niektórzy polewali śmietaną i posypywali cukrem:)

  • Agata

    Zrobiłam dziś, wyszły wyśmienite!!!

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    :) bardzo mi miło że zajrzałaś do mnie i wypróbowałaś przepis a tym bardziej że posmakowały kluchy :)

  • jolunia

    Posprostu sa daskonale UBUSTWIAM je jeszcze nigdy nie widdzialam takich przepieknych pompuckow !!!!!
    Wowowowowowow :DD

  • Zbigniew

    Kluchy pyszne w wykonaniu mojej mamy, poznanianki z pochodzenia wspominam do dziś. Małżonka moja z zawodu kucharka, stwierdziła krótko. Chcesz pampuchy? To sobie je zrób. Ale ludzie!!! Nigdy na słodko. Pieczeń w sosie własnym, lub pieczeń z kaczki. Do tego żurawina w a`la konfiturze. Naprawdę warto spróbować. Dla mnie na słodko to porażka. Od tego są ciasta i desery. Kocham gotować, pichcić itp… Pozdrawiam

  • http://najsmaczniejsze.pl/ najsmaczniejsze.pl

    Zbigniewie, na samą myśl o Twoich propozycjach ślinka leci :) ale kluchy na słodko smakują nam, tak samo jak knedle czy pierogi.

  • Pingback: pampuchy/ parowańce/ kluski na parze na słodko lub słono | Przepisy na ?()