Kluski na parze

Kluski na parze, pampuchy, kluski drożdżowe, parowce – jak zwał tak zwał, bo to wszystko to samo. Pyszne kluski o delikatnym drożdżowym posmaku. Z nadzieniem truskawkowym, jagodowym, polane sosem jogurtowym albo malinowym czy roztopionym masełkiem i posypane cynamonem, można też podać jako dodatek do pikantnego gulaszu. Pełna dowolność.

pampuchy


Składniki:

- 20 g drożdży
- 400 g mąki
- 250 ml letniego mleka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- sól

Przygotowane:
Zrobić zaczyn z drożdży roztopionych w ciepłym mleku, dodając szczyptę soli i odrobinę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodać żółtka utarte z cukrem, rozczyn i roztopione masło. Dokładnie wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta formować pączusie i ułożyć na stolnicy do wyrośnięcia.
Do dużego garnka wlać wody, przykryć ścierką (doskonale sprawdza się pielucha tetrowa) przymocować gumką recepturką lub obwiązać. Zagotować wodę i układać kluski na ściereczce, przykryć pokrywką i parować około 10 minut.
Podawać gorące polane ulubionym sosem.

Ja podawałam z jogurtem z dodatkiem cukru, z dodatkiem konfitury z czarnej porzeczki oraz druga wersja: roztopione masło z dodatkiem cynamonu. Pierwsza wersja zdecydowanie lepsza.



Komentarze do wpisu: “Kluski na parze

  1. Pysznie wyglądają! :) Takie kluski bardzo kojarzą mi się z podstawówką, tylko z nadzieniem owocowym i polane masłem.

    Ile mniej więcej klusek wychodzi z takiej porcji? Czy ściereczka jest lepsza niż metalowa wkładka do garnka?

  2. Posprostu sa daskonale UBUSTWIAM je jeszcze nigdy nie widdzialam takich przepieknych pompuckow !!!!!
    Wowowowowowow :DD

  3. Kluchy pyszne w wykonaniu mojej mamy, poznanianki z pochodzenia wspominam do dziś. Małżonka moja z zawodu kucharka, stwierdziła krótko. Chcesz pampuchy? To sobie je zrób. Ale ludzie!!! Nigdy na słodko. Pieczeń w sosie własnym, lub pieczeń z kaczki. Do tego żurawina w a`la konfiturze. Naprawdę warto spróbować. Dla mnie na słodko to porażka. Od tego są ciasta i desery. Kocham gotować, pichcić itp… Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>