Bardzo szybka, łatwa i smaczna sałatka z kapustą pekińską – idealna do obiadu lub na grilla. Warzywa najlepiej pokroić wcześniej, a przyprawić tuż przed podaniem, dzięki czemu sałatka zachowa świeżość i chrupkość. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków i mięsa, a także jako lekki akcent do potraw z grilla.
Sałatka z kapustą pekińską
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 ogórek
- 2 pomidory
- 2-3 łyżki posiekanego koperku (albo szczypiorku)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć. Kapustę pekińską posiekać, ogórka obrać i razem z pomidorem pokroić na kawałki. Do warzyw dodać posiekany koperek (można zastąpić szczypiorkiem).
Sałatkę przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać jogurt i majonez.
Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.





Wygląda apetycznie, a składniki zawsze do kupienia :) muszę zrobić D
Wygląda apetycznie, a składniki zawsze do kupienia :) muszę zrobić D
Smakowicie wygląda. :)
Ja bym pewnie zamiast majonezu dała jogurt, zawsze wciskam jogurt zamiast majonezu. Tylko do tradycyjnej jarzynowej daję majonez hehe;D
Pozdrowienia
Smakowicie wygląda. :)
Ja bym pewnie zamiast majonezu dała jogurt, zawsze wciskam jogurt zamiast majonezu. Tylko do tradycyjnej jarzynowej daję majonez hehe;D
Pozdrowienia
Super przepis!
Mięsożercy pewnie dodadzą również mięsko – bomba.
A dressing można również zrobić oddzielnie – jogurt, olej rzepakowy, pieprz – rewelacja ;)
Super przepis!
Mięsożercy pewnie dodadzą również mięsko – bomba.
A dressing można również zrobić oddzielnie – jogurt, olej rzepakowy, pieprz – rewelacja ;)