Zapraszam na pyszne ciasto zwane przez niektórych pleśniakiem, a przez innych skubańcem. Pleśniak z czerwonymi porzeczkami wyszło idealne, pyszne, a słodka beza świetnie komponuje się z lekko kwaskowatymi porzeczkami. Ciasto z czerwoną porzeczką jest idealne na obecne upały.
W tym cieście jednego tylko żałuję – że ciasta nie zrobiłam z podwójnej porcji, a mogłam, bo miałam wszystkie potrzebne składniki.
Pleśniak z czerwonymi porzeczkami
Składniki (forma ok. 20×30 cm):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 kostka masła
- ? łyżeczki proszku do pieczenia
- 1? łyżki kakao
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
Oraz:
- 200 g czerwonych porzeczek
- 100 g jagód
Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia ugnieść z masłem i żółtkami. Wyrobione ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść ciasto.
Jednym kawałkiem (jasnym) wyłożyć dno formy. Zapiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie posypać porzeczkami i jagodami, na nią posypać kruszonkę z ciemnego ciasta. Ubić białka z cukrem i wyłożyć na warstwę ciemnej kruszonki. Wierzch posypać kruszonką jasną.
Piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
ale niesmakowicie wygląda! częstuję się
Najlepsze ciasto na lato ! Uwielbiam:)
bosko wygląda!! :)
ale niesmakowicie wygląda! częstuję się
Najlepsze ciasto na lato ! Uwielbiam:)
Wygląda wspaniale! Przepiękny pleśniak, ja czekam na czarną porzeczkę;)
bosko wygląda!! :)
Wygląda wspaniale! Przepiękny pleśniak, ja czekam na czarną porzeczkę;)
idealny wyglada cudownie.
Antenka, zapraszam na ostatni kawałeczek :)
Majana, zgadzam się w 100% :D
Zauberi, dziękuję ;)
Mojetworyprzetwory, dziękuję, a z czarną Pleśniak też pewnie jest pyszna, jak tylko je zdobędę – od razu upiekę właśnie te ciasto :D
Bernadeta, dziękuję :)
idealny wyglada cudownie.
Antenka, zapraszam na ostatni kawałeczek :)
Majana, zgadzam się w 100% :D
Zauberi, dziękuję ;)
Mojetworyprzetwory, dziękuję, a z czarną Pleśniak też pewnie jest pyszna, jak tylko je zdobędę – od razu upiekę właśnie te ciasto :D
Bernadeta, dziękuję :)
Dziewczyny pomocy !! :(
piana z białka ubiła mi się na rzadko i nie wiem co teraz a wlałam to do blachy z ciastem czy te ciasto mi się wogóle zrobi??:(:( czy mogę jeszcze coś zrobić?
Nikoletka, szkoda, że piana nie wyszła, pewnie było tam odrobinę żółtka :( ciasto upiecze się, ale nie będziesz miała takiej pianki (bezy) jak na zdjęciu :( ciasto możesz upiec, białko się zetnie, albo druga opcja – ostrożnie wylać piankę i ubić pianę z nowych białek .
Trzymam kciuki.
Wylałam tą pianę i już nowej nie robiłam.Niestety nie będzie takie dobre , ale mam nadzieję że nie najgorsze :):) Dziękuję za pomoc
Ciekawa jestem , czy z tego się nie zrobi zakalec hmm…:)
Nikoletka, zakalce też są dobre :) szkoda, że wylałaś piankę, ona by się ścięła, byłam ciekawa efektu końcowego ) daj znać jak smakuje bez pianki :)
Dziewczyny pomocy !! :(
piana z białka ubiła mi się na rzadko i nie wiem co teraz a wlałam to do blachy z ciastem czy te ciasto mi się wogóle zrobi??:(:( czy mogę jeszcze coś zrobić?
Nikoletka, szkoda, że piana nie wyszła, pewnie było tam odrobinę żółtka :( ciasto upiecze się, ale nie będziesz miała takiej pianki (bezy) jak na zdjęciu :( ciasto możesz upiec, białko się zetnie, albo druga opcja – ostrożnie wylać piankę i ubić pianę z nowych białek .
Trzymam kciuki.
Wylałam tą pianę i już nowej nie robiłam.Niestety nie będzie takie dobre , ale mam nadzieję że nie najgorsze :):) Dziękuję za pomoc
Ciekawa jestem , czy z tego się nie zrobi zakalec hmm…:)
Nikoletka, zakalce też są dobre :) szkoda, że wylałaś piankę, ona by się ścięła, byłam ciekawa efektu końcowego ) daj znać jak smakuje bez pianki :)
Ja zrobiłam tylko nie wyszło mi tak jak na obrazku tak jakbym miała za mało piany. Smakuje dobrze :)
Wiecie , ogólnie każdy był zadowolony każdemu smakowało:):) lecz niestety było cieniutkie :) nie umiem widocznie dobrze ubić piany :)Było Smaczne :):) Dziękuję za przepis
Ja zrobiłam tylko nie wyszło mi tak jak na obrazku tak jakbym miała za mało piany. Smakuje dobrze :)
Wiecie , ogólnie każdy był zadowolony każdemu smakowało:):) lecz niestety było cieniutkie :) nie umiem widocznie dobrze ubić piany :)Było Smaczne :):) Dziękuję za przepis
Hej, a ile cukru należy dodać do białek? Bo nie mogę znaleźć albo nie widzę :(
Pozdrawiam!
Hej, a ile cukru należy dodać do białek? Bo nie mogę znaleźć albo nie widzę :(
Pozdrawiam!