Dziś na obiad pita po domowemu – inaczej mówiąc – co się nawinie pod rękę :) Za każdym razem może wyjść inaczej i równie pysznie, a co najważniejsze można trochę poeksperymentować ze smakami i dobrze przy tym się bawić.
Pita po domowemu
Składniki:
- 5 chlebków pita
- 3-4 kotlety schabowe pokrojone w kostkę
- mały kawałek sera
- pomidory
- 1 mała cebula
- ogórek
- kapusta pekińska
- duży jogurt
- 1 ząbek czosnku lub odrobina czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do gyrosa
- pieprz
Przygotowanie:
Kawałki kotleta podgrzewamy (innym razem można dodać filet z kurczaka pokrojony w paseczki, doprawiany przyprawą gyrosa, podsmażyć). Chlebki pita przygotowujemy w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.
Pomidora kroimy w plasterki, ogórek w kostkę, kapustę kroimy w paseczki, cebulę w drobne piórka, ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Jogurt przyprawiamy pieprzem i czosnkiem.
Środek ciepłej pity polewamy sosem, wkładamy mięso, warzywa, ser i polewamy sosem.
Na wiosnę wspaniałym dodatkiem do pity będą kiełki, a zamiast warzyw można dodać np. ananasa pokrojonego w kostkę – nie dajemy wtedy czosnku. ;)