Ostatnio było u mnie smacznie, krucho i słonecznie, bo zagościła kuchnia meksykańska. Lubię takie dania, które robi się szybko a później zjada się jednym kęsem. Polecam na podwieczorek i na spotkania towarzyskie.
- około 300 g gotowego ciasta francuskiego
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g czerwonej papryki (albo 50 g pepperoni i 50 g marynowanej ostrej papryki)
- 1 cebula
- 30 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g startego żółtego sera
- sól
- pierz
- żółtko albo mleko do posmarowania
Przygotowanie:
Kukurydzę podsmażyć, dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę.
Chwilę smażyć, dodać śmietankę i gotować około 8 minut. Dodać starty ser oraz przyprawy. Wymieszać.
Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty o wymiarach 10×10 cm. Po środku umieścić farsz, skleić brzegi.
Posmarować żółtkiem (ja posmarowałam mlekiem). Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 12-15 minut.
Przepis (z moimi zmianami) pochodzi z Biblioteki Poradnika Domowego.
Bardzo lubię kuchnię meksykańską i właśnie dziś planowałam coś z latynoskich smaków zrobić na obiad:)
Bardzo lubię kuchnię meksykańską i właśnie dziś planowałam coś z latynoskich smaków zrobić na obiad:)
Aga, świetnie trafiłaś :)
Aga, świetnie trafiłaś :)
czyta się tak, jak się pisze? :) chętnie wypróbuję!
czyta się tak, jak się pisze? :) chętnie wypróbuję!
Pingback: empanadas- meksykańskie kieszonki z ciasta francuskiego | Przepisy na ?