Kiełbasa w cieście francuskim to przekąska, którą przygotujecie w kilka minut. Wystarczą tylko dwa składniki, a efekt zachwyci i dzieci, i dorosłych. Takie kraby z kiełbasek idealnie sprawdzą się na przyjęciach, piknikach czy spotkaniach rodzinnych. Proste, szybkie i pyszne – czego chcieć więcej?

Kiełbasa w cieście francuskim
Składniki:
- 6 krótkiej kiełbasy śląskiej (albo innej ulubionej)
- gotowe ciasto francuskie
- musztarda Dijon
- keczup
- żółtko jajka do posmarowania ciasta

Przygotowanie:
Kiełbasę przekroić w z dłuż. Ciasto francuskie pociąć na prostokąty, takiej wielkości aby końcówki kiełbasy wychodziły poza ciasto (u mnie ok. 5 x 10 cm). Na każdym prostokącie układać kiełbasę posmarowaną w środkowej części musztardą i zawinąć ciastem tak aby zlepienie ciasta było pod kiełbasą.

Końcówkę kiełbasy naciąć, wierzch ciasta francuskiego naciąć w kilku miejscach, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Kiełbaski piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez około 17 minut – aż do zarumienia kiełbasy i ciasta.

Gorące kiełbaski udekorowałam pikantnym keczupem i podałam od razu po przygotowaniu, ale zimnie również smakuje dobrze.





Świetny pomysł! Bardzo dekoracyjne :)
Majano, dziękuję :)
Świetny pomysł! Bardzo dekoracyjne :)
Majano, dziękuję :)