Święta tuż, tuż. To ostatni moment, aby pomyśleć co byśmy chcieli podać gościom na świąteczny obiad. Proponuję szynkę, upieczoną w rękawie albo w zamykanym naczyniu żaroodpornym.
Zapraszam do zajrzenia do zakładki z propozycjami świątecznymi, może i tam coś znajdziecie ciekawego dla siebie i rodziny.
Tak przygotowana szynka jest aromatyczna, z lekko pikantną skórką a co najważniejsze – nie jest wysuszona.
Składniki:
- ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1 szklanka bulionu mięsnego
Przyprawy:
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
- 1 łyżka majeranku
- 3-4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Szynkę opłukać i osuszyć, ułożyć w naczyniu. Szynkę natrzeć oliwą i dokładnie oprószyć mieszanką przypraw, odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia szynkę umieścić w rękawie do pieczenia, wlać bulion i zamknąć rękaw.
Szynkę piec około 2 godzin (w zależności od wielkości i grubości szynki) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Mniam, soczyście wygląda!:)
prawdziwie swiateczna szyneczka:) az slinka cieknie:)
Majano, Ago – dziękuję Wam, a szyneczka faktycznie była soczysta :)
Mniam, soczyście wygląda!:)
prawdziwie swiateczna szyneczka:) az slinka cieknie:)
Majano, Ago – dziękuję Wam, a szyneczka faktycznie była soczysta :)
dziś się biorę za pieczenie z Twojego przepisu
Szynka na zdj wygląda pysznie
dziś się biorę za pieczenie z Twojego przepisu
Szynka na zdj wygląda pysznie
Zawsze jak coś się znudzi, to wystarczy podać to w innej formie i mamy całkiem coś innego. Upieczone – bardziej syte. I tak szybko się nie zepsuje. Cieszę się, że mogłam tutaj znaleźć przepis na taką szynkę.
Zawsze jak coś się znudzi, to wystarczy podać to w innej formie i mamy całkiem coś innego. Upieczone – bardziej syte. I tak szybko się nie zepsuje. Cieszę się, że mogłam tutaj znaleźć przepis na taką szynkę.