Składniki:
Ciasto:
– 1 szklanka mąki pszennej
– 1 szklanka mąki krupczatki
– 1 żółtko
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 1/2 kostki margaryny
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżki cukru waniliowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
– 2 białka
– 40 g cukru pudru
– szczypta soli
Oraz:
– 3 jabłka
– cynamon
Przygotowanie:
Ciasto: Z podanych składników zagnieść szybko jednolite ciasto, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno blachy wyłożyć ciasto.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na plasterki (lub pokroić). Wyłożyć na ciasto, oprószyć cynamonem.
Beza: Ubić pianę z odrobiną soli, stopniowo dodając cukier puder. Bezę wyłożyć na jabłkach.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180?C przez 40-45 minut.