Schab pieczony w ziołach

Schab pieczony w ziołach

Po kilku mniej lub bardziej udanych próbach upieczenia schabu, w końcu udało mi się przygotować kawałek dobrego mięska. Pewnie dużo zależy od świeżości schabu, ale też od długości pieczenia i wybranych przypraw. Pieczeń wyszła soczysta, pachnąca i bardzo delikatna. Polecam.

Schab pieczony w ziołach

Składniki:
– około 1,5 kg schabu bez kości
– 0,5 l bulionu albo 1 bulionetka Knorr
– sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, czosnek granulowany, bazylia, oregano

Przygotowanie:
Schab opłukać, oczyścić z błonek i osuszyć. Natrzeć z każdej strony przyprawami i ziołami, włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Schab w marynacie
Schab przełożyć do brytfanki z przykryciem, wlać część rozrobionej bulionetki i wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 1,5 godziny, w między czasie „podlewać” pieczeń pozostałym bulionem.
Po upieczeniu schabu (widelec powinien łatwo wchodzić w mięso) wyjąć go z brytfanki i pokroić w plastry. Z pozostałego bulionu można przygotować sos.

Schab pieczony
Pieczeń podałam z tłuczonymi ziemniakami wymieszanymi z podsmażoną cebulka. Pycha.

16 komentarzy

  1. schabik wygląda rewelacyjnie. lubię takie soczyste i pełne przypraw pieczone mięska;)

  2. Panno Malwinno – dziękuję, mięsko było naprawdę pyszne :)

  3. Piękny ten schabik :) Idealny na kanapki lub do obiadu :)

  4. Od kuchni – dokładnie tak jak piszesz :)

  5. Panna Malwinna

    schabik wygląda rewelacyjnie. lubię takie soczyste i pełne przypraw pieczone mięska;)

  6. Lubię takie mięska:)

  7. najsmaczniejsze.pl

    Panno Malwinno – dziękuję, mięsko było naprawdę pyszne :)

  8. Piękny ten schabik :) Idealny na kanapki lub do obiadu :)

  9. najsmaczniejsze.pl

    Od kuchni – dokładnie tak jak piszesz :)

  10. Lubię takie mięska:)

  11. Pysznie wygląda. Bardzo lubimy schabik pieczony:)

  12. Pysznie wygląda. Bardzo lubimy schabik pieczony:)

  13. Wiosenko, Majano – w takim razie zapraszam na mój schabik :)

  14. najsmaczniejsze.pl

    Wiosenko, Majano – w takim razie zapraszam na mój schabik :)

  15. Ja już prawię nie kupuję gotowych wędlin. Wolę upiec swoje.
    Twój schab wygląda rewelacyjnie i już sobie wyobrażam zapach podczas
    pieczenia. Pozdrawiam :)

  16. Ja już prawię nie kupuję gotowych wędlin. Wolę upiec swoje.
    Twój schab wygląda rewelacyjnie i już sobie wyobrażam zapach podczas
    pieczenia. Pozdrawiam :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*