Składniki na ciasto:
– 450 g mąki pszennej
– 42 g drożdży
– 250 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczk1 soli
– ? łyżeczki cukru
– 3 łyżki oliwy
Składniki na farsz:
– 1 cebula
– 1 żółta papryka
– ok. 100 g szynki
– 200 g pieczarek
– 150 g żółtego sera
– ząbki czosnku (lub sól czosnkowa)
– krojone pomidory w zalewie ziołowej
– sól, pieprz
Oraz:
– 1 jajko do posmarowania Calzone
– suszona bazylia
Przygotowanie:
W ciepłej wodzie rozprowadzić drożdże z cukrem i 4 łyżkami mąki, przykryć i odstawić na 15 minut aż drożdże wyrosną.
Do mąki z solą wlać rozczyn drożdżowy i wymieszać, dolać oliwę i zagnieść miękkie ciasto (w razie potrzeby dolać wody gdy będzie za twarde lub mąki gdy ciasto będzie się kleić).
Odstawić w ciepłe miejsc do wyrośnięcia ciasta (10-15 minut). Ciasto podzielić na kulki i każdą cienko rozwałkować na koło o średnicy 15-20 cm.
Składniki na farsz pokroić i wymieszać razem z solą, pieprzem i czosnkiem.
Połowę każdego ciasta posmarować sosem z pomidorami (zachować około 1,5 cm wolnego brzegu), wyłożyć pokrojone składniki na farsz, posypać startym serem. Brzegi Calzone namoczyć lekko wodą i złożyć w połowie, formując pierożki, dobrze je sklejając.
Calzone przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać bazylią.
Mini Calzone piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.