Tym razem mam do zaproponowania coś bardziej treściwego, czyli polędwiczki wieprzowe w delikatnym kremowym sosie. Ten rodzaj mięsa chyba zawsze jest delikatny, duszone w tak delikatnym sosie robią się jeszcze bardziej kruche. Polecam na uroczyste obiady.
- 2 polędwiczki wieprzowe (około 0,5 kg)
- 200 g śmietanki 30 lub 36%
- 50 g serka topionego śmietankowego
- 50 ml wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz biały
Przygotowanie:
Polędwiczki opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej.
W garnuszku rozgrzać masło, wsypać mąkę i rozmieszać, dolać wody i energicznie wymieszać, dodać śmietankę i serek topiony, mieszać aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Przełożyć mięso i dusić pod przykryciem.
Polędwiczki doprawić do smaku. Podawać z kaszami.
jak z restauracji… jak zwykle super zdjęcia!
Tomku – Dziękuję za miłe słowa :)
pysznie wygląda :) chętnie bym zjadła na obiad
Już sam tytuł wiele obiecuje, uwielbiam takie dania:)
Aż mi ślinka poleciała… Pięknie podane :)
jak z restauracji… jak zwykle super zdjęcia!
Tomku – Dziękuję za miłe słowa :)
Smakowicie wyglądają te polędwiczki:)
pysznie wygląda :) chętnie bym zjadła na obiad
Już sam tytuł wiele obiecuje, uwielbiam takie dania:)
Aż mi ślinka poleciała… Pięknie podane :)
Smakowicie wyglądają te polędwiczki:)
Polędwiczki wieprzowe to jedne z najlepszych mięs. A przyrządzone w takim delikatnym sosie muszą być przepyszne.
Polędwiczki wieprzowe to jedne z najlepszych mięs. A przyrządzone w takim delikatnym sosie muszą być przepyszne.
Zauberi – polecam :)
Wiosenko – :) takie są najlepsze, zwłaszcza że nie robi się ich za często
Od kuchni – dziękuję, chusteczkę mogę podesłać bo polędwiczek już nie ma ;)
Majano- dziękuję
Tusia – dokładnie tak jak piszesz, sama pyszność :)
Zauberi – polecam :)
Wiosenko – :) takie są najlepsze, zwłaszcza że nie robi się ich za często
Od kuchni – dziękuję, chusteczkę mogę podesłać bo polędwiczek już nie ma ;)
Majano- dziękuję
Tusia – dokładnie tak jak piszesz, sama pyszność :)
Właśnie jestem po obiedzie,pyszne.
Psotek – super, że Ci posmakowały
Właśnie jestem po obiedzie,pyszne.
Psotek – super, że Ci posmakowały
ja nie daję soli przed smażeniem, wówczas pozostają mięciutkie, sól i poieprez daje po usmażeniu
Aniu, trafna uwaga, ostatnio coraz częściej też na końcu przyprawiam, chyba że zapomnę i z przyzwyczajenia dodam na początku :)
ja nie daję soli przed smażeniem, wówczas pozostają mięciutkie, sól i poieprez daje po usmażeniu
Aniu, trafna uwaga, ostatnio coraz częściej też na końcu przyprawiam, chyba że zapomnę i z przyzwyczajenia dodam na początku :)
Boskie te polędwiczki, robiłam pierwszy raz i super wyszły.
polecam wszystkim i dziękuję za przepis!!
Aniu, bardzo dziękuję za miłe słowa :)
Boskie te polędwiczki, robiłam pierwszy raz i super wyszły.
polecam wszystkim i dziękuję za przepis!!
Aniu, bardzo dziękuję za miłe słowa :)
czy zamiast serka topionego mogę użyć homogenizowanego?
czy zamiast serka topionego mogę użyć homogenizowanego?
Olivia, ja bym nie ryzykowałam, ale możesz spróbować, choć nie wiem czy uzyskasz sos kremowy
Olivia, ja bym nie ryzykowałam, ale możesz spróbować, choć nie wiem czy uzyskasz sos kremowy
zrobiłam=pyszny sos!!polecam :) jak ktos znam podobny przepis na soso prosze dac, znać ;)
zrobiłam=pyszny sos!!polecam :) jak ktos znam podobny przepis na soso prosze dac, znać ;)
:)
:)
Ile powinno się je dusić?
Ile powinno się je dusić?
Sos okropny… mdły ale przede wszystkim okropnie tłusty!
Haj długo należy je dusić?