Danie jednogarnkowe, to jest to co lubię najbardziej. Przede wszystkim dlatego że jest pysznie, szybko i można poeksperymentować. jeszcze jeden plus, nawet duży to takim że po takim daniu pozostaje mało do sprzątania.
Jeśli ktoś nie ma ochoty na mięso, może zrezygnować z boczku a danie wzbogacić o pieczarki, paprykę czy cukinię.
Składniki:
– 250 g chudego boczku
– 800 ml bulionu warzywnego
– 150 g kaszy kuskus
– 4 pomidory
– 2 puszki białej fasoli
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 100 g śmietany 18 %
– sól, pieprz ziołowy, czerwona ostra papryka w proszku
– 1 łyżka przecieru pomidorowego (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i czosnek.
Chwilę razem podsmażać, dodać fasolę (razem z zalewą), wlać bulion i dusić pod przykryciem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do warzyw, gotować przez kilka minut. Zmniejszyć ogień i dodać kaszę, pozostawić pod przykryciem aż kasza spęcznieje. Przed podaniem przyprawić do smaku przyprawami i zagęścić śmietaną.
nie mam doświadczenia z kuskusem, ale bardzo podoba mi się ten przepis, muszę koniecznie wypróbować :)
nie mam doświadczenia z kuskusem, ale bardzo podoba mi się ten przepis, muszę koniecznie wypróbować :)
Magdo polecam, jak wszystkie dania jednogarnkowe te również jest pyszne
Magdo polecam, jak wszystkie dania jednogarnkowe te również jest pyszne