Wiosna przyszła, a u mnie dalej biało i puszyście, tym razem słodką kusicielką jest rolada bezowa. Ale taki puch to ja mogę jeść i jeść, tylko pewnie do czasu. Do rolady bezowej zabierałam się już od dłuższego czasu. Z obawy że nie wyjdzie podchodziłam do niej jak do jeża, aż w końcu postanowiłam ją wykonać. I udało się. Jest leciutka choć bardzo słodka i do kawy w sam raz. Krem ma maślany posmak, chyba za sprawą bananów i likieru bo masła ten deser nie widział. Polecam nie tylko za sprawą walorów smakowych, roladę wbrew pozorom robi się bardzo łatwo i szybko.
- 4 białka
- 240 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 200 ml śmietanki 36%
- 20 ml likieru Bailey’s
- 10 g cukru pudru (niekoniecznie)
- 1/2 banana
Przygotowanie:
Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli, następnie cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Pianę ubijać aż zrobi się gęsta, białą i błyszcząca.
Pianę rozsmarować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (40×20 cm).
Bezę suszyć w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 30-40 minut.
Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika i po około 2 minutach położyć do góry nogami na papieże albo czystej ściereczce delikatnie odrywając papier na którym beza się piekła.
W trakcie suszenia bezy zrobić krem.
Śmietankę z likierem i cukrem pudrem ubijać na średnich obrotach aż uzyska jednolitą dość gęstą masę. Banana pokroić na kawałki.
Bezę posmarować kremem, z jednej strony (krótszej) ułożyć banany i delikatnie zwinąć roladę.
Roladę bezową oprószyć cukrem pudrem i schłodzić.
Cudowna jest ta rolada. Tylko nie wiem czy bym się odważyła ją zwinąć, mnie na pewno by pękła:)
Rolada wygląda wspaniale. Z chęcią bym się poczęstowała. Podoba mi się bardzo ten pomysł.
Ładna ta roladka. Bezowa musi być pyszna. Pozdrawiam:)
Podoba mi się!! Super przepis!!:) Pysznie u Ciebie!!.Pozdrawiam:)
Boska rolada – to mało powiedziane:). Same moje ulubione smaki. Brawo!
Wiosenko – ja miałam taki sam dylemat, ważne jest, by krem przygotować wcześniej i w miarę szybko nałożyć go na roladę i delikatnie zwinąć puki beza całkiem nie wyschnie, ja sobie pomagałam ściereczką
Ag PE – dziękuję i zapraszam, jeszcze mały kawalątek został
Majano – dziękuję, a rolada pyszna i słodka, można spróbować dać mniej cukru
Mary – dziękuję :)
Aniu – dziękuję, a smaki faktycznie, bardzo dobrze się łączą ze sobą
Gratuluję, ślicznie ją zwinęłaś. Mnie taka sztuka na pewno by sie nie udała.
Wrotka, dziękuję i spróbuj, na pewno wyjdzie, taka rolada to nic trudnego a robi się szybciej od zwykłej
cudnie wygląda…;):)
Cudowna jest ta rolada. Tylko nie wiem czy bym się odważyła ją zwinąć, mnie na pewno by pękła:)
Rolada wygląda wspaniale. Z chęcią bym się poczęstowała. Podoba mi się bardzo ten pomysł.
To pierwsze zdjęcie wspaniałe:)
Rolada się pysznie prezentuje, jak wszystkie Twoje dania! Pozdrawiam:)
Ładna ta roladka. Bezowa musi być pyszna. Pozdrawiam:)
Podoba mi się!! Super przepis!!:) Pysznie u Ciebie!!.Pozdrawiam:)
Boska rolada – to mało powiedziane:). Same moje ulubione smaki. Brawo!
Wiosenko – ja miałam taki sam dylemat, ważne jest, by krem przygotować wcześniej i w miarę szybko nałożyć go na roladę i delikatnie zwinąć puki beza całkiem nie wyschnie, ja sobie pomagałam ściereczką
Ag PE – dziękuję i zapraszam, jeszcze mały kawalątek został
Majano – dziękuję, a rolada pyszna i słodka, można spróbować dać mniej cukru
Mary – dziękuję :)
Aniu – dziękuję, a smaki faktycznie, bardzo dobrze się łączą ze sobą
Gratuluję, ślicznie ją zwinęłaś. Mnie taka sztuka na pewno by sie nie udała.
Iza i Sówko – dziękuję Wam za miłe słowa
Wrotka, dziękuję i spróbuj, na pewno wyjdzie, taka rolada to nic trudnego a robi się szybciej od zwykłej
cudnie wygląda…;):)
To pierwsze zdjęcie wspaniałe:)
Rolada się pysznie prezentuje, jak wszystkie Twoje dania! Pozdrawiam:)
Iza i Sówko – dziękuję Wam za miłe słowa
uwielbiam bezę, a o taką roladę chętnie bym się pokusiła :) cudo
uwielbiam bezę, a o taką roladę chętnie bym się pokusiła :) cudo