Rolada bezowa

Rolada bezowa

Wiosna przyszła, a u mnie dalej biało i puszyście, tym razem słodką kusicielką jest rolada bezowa. Ale taki puch to ja mogę jeść i jeść, tylko pewnie do czasu. Do rolady bezowej zabierałam się już od dłuższego czasu. Z obawy że nie wyjdzie podchodziłam do niej jak do jeża, aż w końcu postanowiłam ją wykonać. I udało się. Jest leciutka choć bardzo słodka i do kawy w sam raz. Krem ma maślany posmak, chyba za sprawą bananów i likieru bo masła ten deser nie widział. Polecam nie tylko za sprawą walorów smakowych, roladę wbrew pozorom robi się bardzo łatwo i szybko.

Rolada bezowaSkładniki:

  • 4 białka
  • 240 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 20 ml likieru Bailey’s
  • 10 g cukru pudru (niekoniecznie)
  • 1/2 banana

Przygotowanie:

Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli, następnie cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Pianę ubijać aż zrobi się gęsta, białą i błyszcząca.
Pianę rozsmarować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (40×20 cm).
Bezę suszyć w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 30-40 minut.
Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika i po około 2 minutach położyć do góry nogami na papieże albo czystej ściereczce delikatnie odrywając papier na którym beza się piekła.
W trakcie suszenia bezy zrobić krem.

Krem do rolady
Śmietankę z likierem i cukrem pudrem ubijać na średnich obrotach aż uzyska jednolitą dość gęstą masę. Banana pokroić na kawałki.
Bezę posmarować kremem, z jednej strony (krótszej) ułożyć banany i delikatnie zwinąć roladę.

Rolada z bananami
Roladę bezową oprószyć cukrem pudrem i schłodzić.

Rolada bezowa z bananami

24 komentarze

  1. Cudowna jest ta rolada. Tylko nie wiem czy bym się odważyła ją zwinąć, mnie na pewno by pękła:)

  2. Rolada wygląda wspaniale. Z chęcią bym się poczęstowała. Podoba mi się bardzo ten pomysł.

  3. Ładna ta roladka. Bezowa musi być pyszna. Pozdrawiam:)

  4. Podoba mi się!! Super przepis!!:) Pysznie u Ciebie!!.Pozdrawiam:)

  5. Boska rolada – to mało powiedziane:). Same moje ulubione smaki. Brawo!

  6. Wiosenko – ja miałam taki sam dylemat, ważne jest, by krem przygotować wcześniej i w miarę szybko nałożyć go na roladę i delikatnie zwinąć puki beza całkiem nie wyschnie, ja sobie pomagałam ściereczką
    Ag PE – dziękuję i zapraszam, jeszcze mały kawalątek został
    Majano – dziękuję, a rolada pyszna i słodka, można spróbować dać mniej cukru
    Mary – dziękuję :)
    Aniu – dziękuję, a smaki faktycznie, bardzo dobrze się łączą ze sobą

  7. Gratuluję, ślicznie ją zwinęłaś. Mnie taka sztuka na pewno by sie nie udała.

  8. Wrotka, dziękuję i spróbuj, na pewno wyjdzie, taka rolada to nic trudnego a robi się szybciej od zwykłej

  9. cudnie wygląda…;):)

  10. Cudowna jest ta rolada. Tylko nie wiem czy bym się odważyła ją zwinąć, mnie na pewno by pękła:)

  11. Rolada wygląda wspaniale. Z chęcią bym się poczęstowała. Podoba mi się bardzo ten pomysł.

  12. To pierwsze zdjęcie wspaniałe:)
    Rolada się pysznie prezentuje, jak wszystkie Twoje dania! Pozdrawiam:)

  13. Ładna ta roladka. Bezowa musi być pyszna. Pozdrawiam:)

  14. Podoba mi się!! Super przepis!!:) Pysznie u Ciebie!!.Pozdrawiam:)

  15. Boska rolada – to mało powiedziane:). Same moje ulubione smaki. Brawo!

  16. najsmaczniejsze.pl

    Wiosenko – ja miałam taki sam dylemat, ważne jest, by krem przygotować wcześniej i w miarę szybko nałożyć go na roladę i delikatnie zwinąć puki beza całkiem nie wyschnie, ja sobie pomagałam ściereczką
    Ag PE – dziękuję i zapraszam, jeszcze mały kawalątek został
    Majano – dziękuję, a rolada pyszna i słodka, można spróbować dać mniej cukru
    Mary – dziękuję :)
    Aniu – dziękuję, a smaki faktycznie, bardzo dobrze się łączą ze sobą

  17. Gratuluję, ślicznie ją zwinęłaś. Mnie taka sztuka na pewno by sie nie udała.

  18. Iza i Sówko – dziękuję Wam za miłe słowa

  19. najsmaczniejsze.pl

    Wrotka, dziękuję i spróbuj, na pewno wyjdzie, taka rolada to nic trudnego a robi się szybciej od zwykłej

  20. cudnie wygląda…;):)

  21. To pierwsze zdjęcie wspaniałe:)
    Rolada się pysznie prezentuje, jak wszystkie Twoje dania! Pozdrawiam:)

  22. najsmaczniejsze.pl

    Iza i Sówko – dziękuję Wam za miłe słowa

  23. uwielbiam bezę, a o taką roladę chętnie bym się pokusiła :) cudo

  24. uwielbiam bezę, a o taką roladę chętnie bym się pokusiła :) cudo

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*