Makaron z warzywami to bardzo uniwersalne danie, zawsze można do niego dodać warzywa, które znajdują się w lodówce. A jeśli wolicie bardziej syte dania, polecam dodać podsmażone mięso. Smacznego!
Składniki:
- 300 g makaronu np. świderki
- 3 pomidory
- 1 średnia świeża cukinia
- 2 średnie cebule
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- starty żółty ser
- listki bazylii
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu.
Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę, podsmażyć w rondelku na rozgrzanym oleju. Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce (razem ze skórką), dodać do cebuli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do warzyw i poddusić. Dodać sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać.
Ugotowany makaron dodać do warzyw, wymieszać z sosem.
Przed podaniem posypać serem i udekorować bazylią.