Pyszna beza to po prostu beza, ale z dodatkiem kremu to dla mnie już tort. I to jeszcze taki nie byle jaki krem. Bardzo prosty i szybki do zrobienia, świetnie komponuje się z bezami. Tort jest słodko-gorzki. Najlepiej smakuje gdy postoi przez noc w lodówce, w przypadku tak pysznego tortu jak ten rzadko kiedy dotrzymuje rana, na szczęście udało się zachować kawałeczek do porannej kawy.
Składniki:
Beza:
– 4 dobrze schłodzone białka
– 170 g cukru pudru
– 1 łyżeczka soku z limonki
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– ewentualne sól
Krem:
– gorzka czekolada
– 330 ml śmietanki 30%
– 10 g cukru pudru (1 łyżka) ? niekoniecznie
[:Listonic]
Przygotowanie:
Beza: Schłodzone białka ubić na sztywną pianę (ja dodaję zawsze szczyptę soli), cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder, następnie sok z limonki a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia narysować dwa równe okręgi i wypełnij je pianką.
Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 140°C przez około godzinę (aż będą suche). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak pozostawić aż bezy ostygną.
Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, bezy nabrały ciemniejszego koloru.
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja zrobiłam to maszynką elektryczna). 300 ml śmietanki ubić na sztywną pianę, następnie dodać do niej około 70 g startej czekolady i delikatnie wymieszać.
Do kremu można dodać cukier puder aby nadać mu słodszy smak, ale bezy są wystarczająco słodkie więc można go ominąć.
Przestudzone blaty bezy wyjąć z piekarnika, jeden blat ułożyć na talerzu, posmarować go kremem i delikatnie przykryć drugim blatem lekko dociskając.
Resztę czekolady podgrzać z pozostałą śmietanką, dokładnie wymieszać i udekorować tort. Schłodzić.
Tort bezowy najlepiej smakuje gdy postoi przez noc w lodówce.
Również pyszny i jeszcze bardziej efektowny jest Tort bezowo-kawowy.
nigdy jeszcze nie robiłam bezowego tortu, a ten wygląda smakowicie!
Zauberi, koniecznie musisz spróbować, a jak będziesz miała więcej białek to możesz zrobić z 3 blatów, możesz zerknąć na przepyszny Tort bezowo-kawowy Ciasto musi być schłodzone, najlepiej jak postoi troszkę w lodówce, kroi się idealnie.
To ja poproszę o kawałek;-)
Grumko – zapraszam na kawkę, w lodówce mam jeszcze kawałeczek :)
wow! Ja z bezą jestem na bakier więc z chęcią skorzystam z Twoich rad i być może sama spróbuję zrobić :) Ja zawsze palę bezę, mam złą konsystencję.. oj same problemy. Pomożesz? :D
Kasiu, jasne że pomogę, białka muszę tylko skombinować i możemy działać :)
Toż to rozpusta w biały dzień:)Cudowny tort:)
Wiosenko, oj tak, dodam, że w czarną noc również, wczoraj z M. po 22 zjedliśmy ponad połowę :) pyszność
Pysznie wygląda
wyglada bosko!!! co za pysznosci:)
nigdy jeszcze nie robiłam bezowego tortu, a ten wygląda smakowicie!
Zauberi, koniecznie musisz spróbować, a jak będziesz miała więcej białek to możesz zrobić z 3 blatów, możesz zerknąć na przepyszny Tort bezowo-kawowy Ciasto musi być schłodzone, najlepiej jak postoi troszkę w lodówce, kroi się idealnie.
To ja poproszę o kawałek;-)
Grumko – zapraszam na kawkę, w lodówce mam jeszcze kawałeczek :)
wow! Ja z bezą jestem na bakier więc z chęcią skorzystam z Twoich rad i być może sama spróbuję zrobić :) Ja zawsze palę bezę, mam złą konsystencję.. oj same problemy. Pomożesz? :D
Kasiu, jasne że pomogę, białka muszę tylko skombinować i możemy działać :)
Toż to rozpusta w biały dzień:)Cudowny tort:)
Wow! Meeega pyszność!:)
Wiosenko, oj tak, dodam, że w czarną noc również, wczoraj z M. po 22 zjedliśmy ponad połowę :) pyszność
Marta – dziękuję, tak też smakuje :)
Aga i Majanko – Dziękuję :)
Pysznie wygląda
wyglada bosko!!! co za pysznosci:)
Wow! Meeega pyszność!:)
Marta – dziękuję, tak też smakuje :)
Aga i Majanko – Dziękuję :)
ok, w takim razie jak będziesz maiała białka, mailuj od razu ;)
Moje już w lodówce stoją i chyba lada chwila musze je zużyć bo będzie 'po nich’ ;)
ok, w takim razie jak będziesz maiała białka, mailuj od razu ;)
Moje już w lodówce stoją i chyba lada chwila musze je zużyć bo będzie 'po nich’ ;)
Mam pytanie, czy można zrobić ten tort z kupowanymi bezami ?
Mam pytanie, czy można zrobić ten tort z kupowanymi bezami ?
Jolu, nigdy nie robiłam z kupnych, ale wydaje mi się, że powinno wyjść pysznie
Jolu, nigdy nie robiłam z kupnych, ale wydaje mi się, że powinno wyjść pysznie
Czy można dodać czekolady mlecznej ??
Tak, możesz dodać mleczną czekoladę, ale może zrezygnuj z cukru w kremie, bo będzie za słodki.
Czy można dodać czekolady mlecznej ??
Tak, możesz dodać mleczną czekoladę, ale może zrezygnuj z cukru w kremie, bo będzie za słodki.
a jakby zrobic do tego krem czekoladowy ??
a jakby zrobic do tego krem czekoladowy ??
AsiorkA, pewnie, że można, na pewno będzie smacznie. Do tego kremu czekoladowego również dodałabym odrobinę posiekanej czekolady :D
AsiorkA, pewnie, że można, na pewno będzie smacznie. Do tego kremu czekoladowego również dodałabym odrobinę posiekanej czekolady :D
a jak zrobic taki krem? ale bez wódki?
AsiorkA, możesz ubić samą śmietankę albo połączyć serek mascarpone z ubitą schłodzoną śmietanką (np. 30%) na końcu dolać rozpuszczoną czekoladą albo rozpuszczone w wodzie albo śmietance kakao. Do smaku możesz dodać odrobinę cukru pudru i drobinki czekolady.
a jak zrobic taki krem? ale bez wódki?
AsiorkA, możesz ubić samą śmietankę albo połączyć serek mascarpone z ubitą schłodzoną śmietanką (np. 30%) na końcu dolać rozpuszczoną czekoladą albo rozpuszczone w wodzie albo śmietance kakao. Do smaku możesz dodać odrobinę cukru pudru i drobinki czekolady.
Wypróbowałam przepis i tort naprawdę pyszny! taki lekki i łatwy do zrobienia;-)
Wypróbowałam przepis i tort naprawdę pyszny! taki lekki i łatwy do zrobienia;-)