Tort bezowo-kawowy

No i mamy 14 lutego, czyli Walentynki, coroczne święto wszystkich zakochanych.  Zwyczajem w tym dniu jest wysyłanie listów zawierających wyznania miłosne.
Wierszy pisać nie będę, ale z tej okazji postanowiłam przygotować coś specjalnego i słodkiego.

Tort świetnie pasuje na różne okoliczności. Gdy za niego się zabierałam, myślałam, że będzie duży problem z pokrojeniem tortu bezowego. A tu miła niespodzianka, kroi się idealnie – a smak jest przepyszny.

Tort bezowo-kawowy

Składniki:
Blaty bezowe:
– 6 schłodzonych białek
– 250 g cukru pudru
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem:
– 250 g schłodzonego serka mascarpone
– 250 ml schłodzonej śmietany kremówki (30%)
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, przestudzić)
– 2 łyżki cukru pudru
[:Listonic]
Tort bezowy

Przygotowanie:
Blaty bezowe: Na blachę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia, narysować 3 okręgi o średnicy 20 cm. Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po 1 łyżce cukru pudru. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Pianę delikatnie przełożyć na narysowane koła. Piec w rozgrzanym do 140°C piekarniku przez 1 godzinę (piekłam od razu na 2 blachach z włączonym termoobiegiem). Po upieczeniu blatów, lekko uchylić piekarnik i zostawić do wystygnięcia.
Krem kawowy: Serek mascarpone lekko ubić. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietankę, dodać cukier i wymieszać. Dodawać po 1 łyżce serka i delikatnie mieszać, na końcu dodać rozpuszczoną kawę, wymieszać.
Masą przełożyć blaty bezowe.
Tort można śmiało podawać od razu po wykonaniu, przechowywać w lodówce.

Tort kawowy
Zapraszam na inny Tort bezowy. Przepis na powyższy Tort pochodzi z tej pysznie słodkiej strony Dorotki.

16 komentarzy

  1. bardzo specjalnie i bardzo słodko wygląda Twój torcik :-)

  2. bardzo specjalnie i bardzo słodko wygląda Twój torcik :-)

  3. Powiem ci że w lodówce mam 6 białek i wczoraj przeglądałam strony w poszukiwaniu jakiegoś wykorzystania białek i wpadłam na ten sam torcik hehe:)Aż się nie mogę nadziwić że pomyślałyśmy o tym samym :) Pozdrawiam

  4. Powiem ci że w lodówce mam 6 białek i wczoraj przeglądałam strony w poszukiwaniu jakiegoś wykorzystania białek i wpadłam na ten sam torcik hehe:)Aż się nie mogę nadziwić że pomyślałyśmy o tym samym :) Pozdrawiam

  5. dziś zrobiłam pyszny ten torcik i z pewnością krem będzie bazą latem do owocowych dodatków

  6. dziś zrobiłam pyszny ten torcik i z pewnością krem będzie bazą latem do owocowych dodatków

  7. Witam,kończe robić torcik juz 2 raz i jest naprawdę rewelacyjny tak samo smaczny jak i prosty w wykonaniu.Bałam się na początku czy dobrze wyjdzie mi białko ale dzieki mące ziemniaczanej nie ma z nim problemu.Dodałam jeszcze do masy z serkiem i kawą potartą czekoladę .Polecam.

  8. Witam,kończe robić torcik juz 2 raz i jest naprawdę rewelacyjny tak samo smaczny jak i prosty w wykonaniu.Bałam się na początku czy dobrze wyjdzie mi białko ale dzieki mące ziemniaczanej nie ma z nim problemu.Dodałam jeszcze do masy z serkiem i kawą potartą czekoladę .Polecam.

  9. Asiu, dziękuję za miłe słowa, tort faktycznie jest pyszny, następnym razem wypróbuję z czekolada :) Pozdrawiam

  10. najsmaczniejsze.pl

    Asiu, dziękuję za miłe słowa, tort faktycznie jest pyszny, następnym razem wypróbuję z czekolada :) Pozdrawiam

  11. na jakiej formie został ten tort zrobiony ? o wymiary mi chodzi ;)

  12. na jakiej formie został ten tort zrobiony ? o wymiary mi chodzi ;)

  13. Super przepis, wlasnie zrobilam go z rodzynkami z rumu. Dziekuje i serdecznie pozdrawiam z Hannoveru! Naprawde tort warty grzechu!

  14. Super przepis, wlasnie zrobilam go z rodzynkami z rumu. Dziekuje i serdecznie pozdrawiam z Hannoveru! Naprawde tort warty grzechu!

  15. Tort super! Upiekłam go jako mój tort urodzinowy. Oczarował gości smakiem. Pyszny nie za słodki i bez problemu udał mi się a nie jestem jakąś wprawioną kucharką ;) Dziękuję za przepis. pozdrawiam

  16. Tort super! Upiekłam go jako mój tort urodzinowy. Oczarował gości smakiem. Pyszny nie za słodki i bez problemu udał mi się a nie jestem jakąś wprawioną kucharką ;) Dziękuję za przepis. pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*