Na obiad proponuję przepis na pyszną zapiekankę. Tarta z warzywami to bardzo zdrowa i smaczna, a przy tym bardzo kolorowa propozycja dla całej rodziny.
Tarta z warzywami
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1/4 szklanki zimnej wody
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Sos:
- 1/2 szklanki śmietany (18-22%)
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki tartego sera żółtego
- 3 jajka
- sól, pieprz
- świeża pietruszka i koperek (można zamiennie użyć również inne zioła np. rozmaryn, oregano, tymianek)
Farsz:
Warzywa: marchew, brokuł, cukinia, cebula
Można wybrać inne warzywa np. kalafior, ziemniaki, dynia, groszek.
Przygotowanie:
- Do mąki wrzucić masło, posiekać nożem, dodać wodę, olej, sól i szybko wyrobić ciasto. Gdy będzie odchodzić łatwo od palców, uformować kulę i odstawić do lodówki. Następnie należy je schłodzić. Można też ciasto od razu wyłożyć na wysmarowanej masłem (dno i boki) formy i wstawić całość do lodówki. Po około 30 minutach będzie już wystarczająco zimna.
- Jajka, śmietanę i mleko dokładnie ze sobą wymieszać, dodać żółty ser, zioła i przyprawy.
- Marchew należy umyć, oskrobać i pokroić w słupki, brokuły umyć podzielić na różyczki, razem wrzucić na wrzącą wodę, sparzyć.
- Cukinię należy umyć, obrać pokroić w kostkę (jeżeli jest dojrzała powinno się wydążyć nasiona), podsmażyć na małej ilości oleju. Cebulę pokroić według upodobań i dorzucić do cukinii, chwilę podsmażyć.
- Do formy z wyłożonym schłodzonym ciastem przekładamy warzywa, zalewamy sosem, uważając, aby się nie przelał.
Pieczenie:
Tartę wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Zapiekać około 40-45 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło :)
Smacznego!
spod tarty wyglada jak zakalec :/ slyszalam ze powinno sie samo ciato podpiekac wczesniej
spod tarty wyglada jak zakalec :/ slyszalam ze powinno sie samo ciato podpiekac wczesniej