Tarta z warzywami

Na obiad proponuję przepis na pyszną zapiekankę. Tarta z warzywami to bardzo zdrowa i smaczna, a przy tym bardzo kolorowa propozycja dla całej rodziny.

Tarta z warzywami

Tarta z warzywami

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Sos:

  • 1/2 szklanki śmietany (18-22%)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki tartego sera żółtego
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • świeża pietruszka i koperek (można zamiennie użyć również inne zioła np. rozmaryn, oregano, tymianek)

Farsz:
Warzywa: marchew, brokuł, cukinia, cebula
Można wybrać inne warzywa np. kalafior, ziemniaki, dynia, groszek.

tarta-21

Przygotowanie:

  • Do mąki wrzucić masło, posiekać nożem, dodać wodę, olej, sól i szybko wyrobić ciasto. Gdy będzie odchodzić łatwo od palców, uformować kulę i odstawić do lodówki. Następnie należy je schłodzić. Można też ciasto od razu wyłożyć na wysmarowanej masłem (dno i boki) formy i wstawić całość do lodówki. Po około 30 minutach będzie już wystarczająco zimna.
  • Jajka, śmietanę i mleko dokładnie ze sobą wymieszać, dodać żółty ser, zioła i przyprawy.
  • Marchew należy umyć, oskrobać i pokroić w słupki, brokuły umyć podzielić na różyczki, razem wrzucić na wrzącą wodę, sparzyć.
  • Cukinię należy umyć, obrać pokroić w kostkę (jeżeli jest dojrzała powinno się wydążyć nasiona), podsmażyć na małej ilości oleju. Cebulę pokroić według upodobań i dorzucić do cukinii, chwilę podsmażyć.
  • Do formy z wyłożonym schłodzonym ciastem przekładamy warzywa, zalewamy sosem, uważając, aby się nie przelał.

Pieczenie:
Tartę wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika.
Zapiekać około 40-45 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło :)
Smacznego!

 

2 komentarze

  1. spod tarty wyglada jak zakalec :/ slyszalam ze powinno sie samo ciato podpiekac wczesniej

  2. spod tarty wyglada jak zakalec :/ slyszalam ze powinno sie samo ciato podpiekac wczesniej

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*