Pieczony pasztet z selera

Pieczony pasztet z selera

Delikatny i wyjątkowo prosty do przygotowania pieczony pasztet z selera to świetny sposób na urozmaicenie śniadania. Ten przepis przypadnie do gustu nawet tym, którzy na co dzień nie przepadają za smakiem ani zapachem selera – sama należę do tej grupy ;) Mogę jednak zapewnić, że w tym pasztecie seler jest praktycznie niewyczuwalny. Smacznego!

Pieczony pasztet z selera

Składniki:

  • 500 g selera
  • 1 średnia cebula
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki wywaru grzybowego
  • 3-4 kawałki suszonych grzybów (opcjonalnie)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki ostrego chrzanu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1,5 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól

Pieczony pasztet z selera

Przygotowanie:

Keksówkę lub naczynia do zapiekania posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

Seler i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż do garnka, dodaj wywar, suszone grzyby (opcjonalnie) oraz sos sojowy. Dodaj obrany i posiekany czosnek oraz masło. Całość doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, zdejmij je z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Powinny być dobrze rozgotowane. Następnie zmiksuj całość blenderem – jeśli nie używasz grzybów, ten krok możesz pominąć.

Do masy dodaj przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, paprykę, pieprz i sól, a także chrzan, jajka oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotowaną masę przełóż do natłuszczonej keksówki lub mniejszych foremek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Wystudzony pasztet przechowuj w lodówce.

Przed podaniem, pasztet z selera możesz udekorować ulubionymi kiełkami.

Pieczony pasztet z selera

Dodatkowo polecam również inne przepisy na pasztety:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*