Bardzo lubię gołąbki a najlepsze są u mamy, tylko niestety nie mieszkamy zbyt blisko siebie, więc muszę sobie jakoś radzić. I tak eksperymentuję. Tym razem chciałam zaprezentować gołąbki drobiowe (gołębie chyba można zaliczyć do drobiu?).
Są pyszne i lekkostrawne. Co najważniejsze, smakowały rodzinie (zwłaszcza córeczce).
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 500 g mielonego z drobiu (1 podwójna pierś kurczaka)
- 100 g ryżu (1 torebka)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1-2 łyżki mąki lub bułki tartej
- sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Liście kapusty delikatnie zdejmować jeden po drugim i sparzyć w gorącej lekko osolonej wodzie.
Liście, które się porwały również sparzyć a następnie posiekać (około 4-5 liści). Przestudzić. W między czasie ugotować ryć i przestudzić.
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, ugotowany ryż, posiekaną kapustę, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Z przestudzonych liści obciąć grube żyłki i do każdego liścia wkładać po 1 kopiastej łyżce farszu i ciasno zawijać gołąbki.
Gołąbki ciasno ułożyć w garnku i zalać wodą tak aby były lekko przykryte.
Gotować około 30 minut na średnim ogniu uważając aby gołąbki się nie przypaliły.
Podawać z sosem pomidorowym albo białym.
Gołąbki z kapusty włoskiej biorą udział w akcji ?Gotujemy po polsku!?, której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
świetnie wyglądają….uwielbiam gołąbki…;)
świetnie wyglądają….uwielbiam gołąbki…;)
Też je zrobiłam i zostało jeszcze na dzisiejszy obiadek:) Pyszne są, smaki dzieciństwa są najlepsze:) pozdrawiam ciepło
U mnie gołąbki w domu to też jedno z bardziej lubianych dań !
Też je zrobiłam i zostało jeszcze na dzisiejszy obiadek:) Pyszne są, smaki dzieciństwa są najlepsze:) pozdrawiam ciepło
U mnie gołąbki w domu to też jedno z bardziej lubianych dań !
Golombki z drobiem? To dziwne…
iza – były pyszne
Jolanta – co prawda to prawda, niby lata mijają a cały czas się pamięta
Ewa – ja zdecydowanie za rzadko je robię
Peter – a czemu nie? jak już pisałam ja eksperymentuję i to najczęściej właśnie z drobiem – dzięki nim są delikatniejsze i naprawdę były pyszne
Golombki z drobiem? To dziwne…
iza – były pyszne
Jolanta – co prawda to prawda, niby lata mijają a cały czas się pamięta
Ewa – ja zdecydowanie za rzadko je robię
Peter – a czemu nie? jak już pisałam ja eksperymentuję i to najczęściej właśnie z drobiem – dzięki nim są delikatniejsze i naprawdę były pyszne
Bardzo fajny przepis – czuje, że takie gołąbki są przepyszne.
Pozdrawiam!
Bardzo fajny przepis – czuje, że takie gołąbki są przepyszne.
Pozdrawiam!
Jakie fajowe te gołąbki! Bardzo lubię:) Zjadłabym z wielkim smakiem:)
Jakie fajowe te gołąbki! Bardzo lubię:) Zjadłabym z wielkim smakiem:)
Rewelacyjne w smaku!
Rewelacyjne w smaku!
Kapitalne!!!!!!
Kapitalne!!!!!!