Dziś będzie przepis na typowo piątkowe danie, czyli krokiety z nadzieniem pieczarkowym i jajkiem, koniecznie ze świeżą natką pietruszki. W sezonie letnim zamiast pieczarek polecam dodać grzyby leśne, dzięki temu krokiety będą jeszcze bardziej aromatyczne. Smacznego!
Krokiety z nadzieniem pieczarkowym
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 500 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g białych pieczarek
- 2 cebule
- 2 jajka
- 50 g żółtego sera
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe: Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe, odstaw na co najmniej pół godziny – chociaż jak jestem głodna smażę od razu ;) i też są dobre, a następnie usmaż naleśniki.
Nadzienie: Cebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż, aż cały płyn odparuje. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj razem z jajkami do pieczarek i smaż od czasu do czasu mieszając. Gdy jajka się zetną, nadzienie dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj.
Na każdym naleśniku rozsmaruj nadzienie, zwiń formując zgrabne krokiety. Podawaj od razu po przygotowaniu. Ewentualnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i zapiecz przez kilkanaście minut w piekarniku, aby krokiety nabrały jednakowej temperatury.
Gdy mam więcej czasu, naleśniki dodatkowo panieruję. Do tego będziecie potrzebowali surowego jajka i bułkę tartą. Przygotowane krokiety obtocz w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej – smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce.
Jajka do farszu całe nie ugotowane ?